Риоха
RiojaRioha

Риоха

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Риоха
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
170.00 лв.
Виж ››

Риоха /Rioja/ се наричат висококачествени вина, които се произвеждат от сортове, отгледани в едноименния винарски район в Испания. По традиция тези вина са червени, но понякога от Риоха могат да излязат и бели вина. Известният винарски регион се разполага на около стотина километра от брега на Атлантическия океан и на около 300 километра от Мадрид. Климатът тук е мек и благоприятен за успешното развитие на лозовите насаждения.

Риоха е един от винарските райони в Испания, който разполага с DOC статут. Той е доказателство за контролираното наименование за произход на вината. Сортовете, които растат в този района и дават червени вина, са Темпранийо и Гарнача тинта. Бели вина пък могат да се добият от сортовете Виура, Малвазия и Гарнача бланка.

Трите основни подзони на Риоха са Rioja Alta /Риоха Алта/, Rioja Alavesa /Риоха Алавеса/ и Rioja Baja /Риоха Баха/. Риоха Алта се намира в западната част на региона на по-високо равнище в сравнение с другите подзони, което обуславя по-къс вегетационен период при лозите. Лозята, отглеждани в този район, дават леки вина, характеризиращи се с плодови аромати.

Въпреки че Риоха Алавеса има сходен климат с Риоха Алта, вината, които се добиват в тази подзона, са с по-висока киселинност и по-плътно тяло. Лозята в района са разположени на редове, които имат голямо разстояние помежду си. Това разположение на насажденията е вследствие на бедната почва, която не би могла да изхрани лозите, ако бъдат разположени нагъсто.

Лозя

За разлика от другите две подзони Риоха Баха е силно повлияна от средиземноморския климат, което прави мястото най-сухото и топло кътче в Риоха. През горещите летни месеци температурите обикновено възлизат на около 35 градуса. Гроздето от този района дава червени вина с високо съдържание на алкохол.

История на Риоха

Земите, върху които се простира съвременният винарски регион, са били заети с лозя още от древни времена. Още тогава римляните са използвали специални бъчви, където да съхраняват събрания материал. След появата на много религиозни храмове в района винопроизводството започва да става по-разпространено.

Със сериозна слава обаче червеното вино на Риоха се сдобива доста по-късно през седемнадесетото столетие. Век по-късно се сформира първото дружество, което да излага интересите на винарските общности в Риоха. След това във винарския регион започват да употребяват дървени бъчви.

Характеристика на Риоха

Въпреки че вината, които се произвеждат в Риоха, се различават до известна степен, техният вид все пак може да бъде обобщен. Червените вина имат плодов вкус, напомнящ за дребни плодове като ягоди и малини. В същото време те имат и добре изразени изразени ванилови нотки, които се получават вследствие на отлежаването на гроздовите еликсири в дъбови бъчви.

Белите вина могат да се разделят на две основни групи. При едната се наблюдава семпъл вкус, добит благодарение на студена ферментация. При другата разновидност имаме вино, чиято температура на ферментацията не се поддържа ниска. Този вид бяло вино се отличава със силен ванилов вкус. Обагрянето му е насително златисто. Ако двете вина се смесят, се добива вино с деликатно ванилово очарование и плодово ухание.

Поднасяне на Риоха

И червените, и белите вина от Риоха трябва да бъдат малко охладени преди сервиране. Като оптималната температура за червените е 18 градуса, а за белите-от 8 до 10 градуса, ако са съвсем млади. Отлежалите бели вина могат се охладят докъм 12 градуса. След охлаждане трябва да бъдат разлети в чаши за вино, изработени от стъкло. Червените вина се разливат в класическа чаша за червено вино, а за белите ще ви свърши работа универсалната чаша за бяло вино.

Изборът на чаша е от голямо значение при поднасяне на качествено вино, тъй като формата на съда разкрива не само наситения притегателен цвят на напитката, но и нейните завладяващи вкусови и ароматни качества. Когато предлагаме на гостите си чаша с вино, не бива да се стараем съда да е изцяло пълен с течност. Етикетът изисква само половината (или 2/3) от чашата да бъде напълнена. Виното от Риоха също се отпива бавно и на малко глътки. По този начин консумиращият ще може да усети целия чар на питието.

Месо и вино

По отношения на храните, с които да комбинирате двата типа вино от Риоха, няма нищо строго специфично. Трябва просто да се водите от правилото, че леко бяло вино се серива в началото на вечерта и може да се комбинира със свежи салати, захаросани плодове или десерти. Можете да го съчетаете много лесно с плодова салата или пък с десерти като Белгийски вафли, Кокосов пай и Лесна торта.

Червените вина от Риоха пък се сервират, когато вечерта напредне. Те по традиция се съчетават с говеждо, телешко, агнешко и свинско месо. Сред специалитети, които можете да поднесете към виното, са Говеждо по испански, Телешко рагу, Арабски кебап и Свински ролади.

На червеното вино от Риоха много му подхождат и някои млечни продукти. Гастрономите обикновено го съчетават с меки и деликатни сирена като Лимбургер и Мюнстер. Ако разполагате с отлежал гроздов еликсир, можете да заложите и на Грюер и Едам.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес