gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Картофите ловят токсини

Картофите ловят токсини

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Картофи
Малка стъклена кутия за храна с капак-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
6.00 лв.
4.80 лв.
Виж ››

Мръсният въздух, пълен с тежки метали, оказва изключително вредно влияние върху здравето на представители на някои опасни професии.

Това са химиците, леярите, а освен тях бояджиите, които гълтат токсини, докато работят, както и анестезиолозите, фармацевтите. И дори шофьорите на коли.

За неутрализация на вредните вещества може да помогнат фибрите, които се съдържат в много зеленчуци и плодове. В това отношение червеното цвекло има наистина уникални свойства – то съдържа няколко вида флавоноиди.

Тежките метали се свързват с тях. Инертните съединения, които се образуват в резултат на тази реакция, бързо излизат от организма.

Освен това цвеклото има антибактериални свойства. Тя действа обеззаразяващо на някои токсини, които се изработват от опасни микроби и са много вредни за здравето.

Не на последно място по мощност в битката срещу токсините е картофът, сварен, без да е обелен. Нишестето, което съдържа в изобилие, не се смила в стомаха.

То прилича на мрежа. В тази мрежа попадат молекулите на най-различни вредни съединения – като започнем от нитратите и завършим с канцерогените, които имат за основа циклична въглеродна структура.

Така че вареният необелен картоф е безценен продукт, който често се пренебрегва. Разбира се, яде се, след като се обели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest