Тиквичката – царицата на зеленчуците през лятото, освен вкусен и е много полезен продукт, който задължително трябва да присъства на трапезата ни.
Това, което го прави перфектният зеленчук за сезона, е фактът, че в 100 г тиквички се съдържат само 21 килокалории.
Редовната консумация на диетичния продукт има очистително действие.
Тиквичките успешно извеждат от организма ни значително количество от складираните токсини и химикали благодарение на богатото си съдържание на фибри.
Зеленчукът се препоръчва най-вече при хора, които имат определени проблеми със стомашно-чревния тракт.
Тиквичката е перфектен природен дар и срещу затлъстяване, анемия, както и коварната атеросклероза. Зеленчукът помага и при констипация.
Препоръчва се още при болести на жлъчния мехур, дванадесетопръстника, при хипертония и малокръвие.
В състава на симпатичния зеленчук влизат високо съдържание на ценния минерал калий, който има благотворен ефект върху нервната система. Освен това, хапвайки тиквички, вие ще се снабдите с нужните за организма натрий, калций, фосфор и желязо.
Витамините в този зеленчук също са "на ниво" – витамин А, С, В1 и В2 също влизат в състава на тиквичките.
Пюрето от тиквички е изключително полезно и трябва да влезе в менюто на бебетата и подрастващите.
Единствените, които могат да избягват зеленчука, са хората с някои бъбречни заболявания, свързани с трудното извеждане на калий от организма.
Подбирайте тиквички не по-големи от 15 сантиметра. Тиквичките не са особено претенциозни и що се отнася до съхранението им. Около 4-5 дена е максималният срок, в който можете да ги запазите преди готвене. Единственото условие е да не ги държите в найлонови торбички.
Голямото предимство на тиквичките за кулинарите се крие в обстоятелството, че поради крехкостта и консистенцията им те се приготвят изключително лесно.
Разнообразието от рецепти с тиквички е огромно. Потърсете вашата в Gotvach.bg.
Коментари