Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Рецепти с арарут, които всеки може да приготви

Рецепти с арарут, които всеки може да приготви

Рецепти с арарут, които всеки може да приготвиЦ

Арарутът е от малко познатите ни култури, макар в древността да е бил широко разпространен. В България за кулинарни цели той се продава главно под формата на нишесте, но се използва и в медицината.

Той е чудесен заместител на обикновеното брашно или на царевичното брашно и може да се употребява за сгъстяване на супи и сосове, за паниране и за приготвянето на различни сладкиши.

Супа от рибно филе с арарут

Необходими продукти: 300 г рибно филе, 1 резен целина, 1 резен пащърнак, 2 с.л. масло, 1 глава лук, 1 с.л. арарут, 20 мл бяло вино, няколко зърна черен пипер, сол на вкус, ситно нарязан магданоз

Начин на приготвяне: Лукът, целината и пащърнакът се задушават в маслото, към тях се прибавя нарязаното рибно филе и се задушава за около 5 мин. Ястието се слага на слаб огън, поръсва се арарута, разбърква се и към него се добавят 5 ч ч. вода. След като рибената супа започне да с сгъстява леко, се добавя виното и останалите подправки. Накрая се поръсва със ситно нарязания магданоз.

Рецепти с арарут, които всеки може да приготви

Студена супа от пресни домати и арарут

Необходими продукти: 1 голяма консерва от белени домати или 10 пресни обелени домати, 3 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 стрък праз лук, няколко маслини без костилките, 2 с.л. масло, 1 с.л. арарут, 1 ч.л. мед, 1 дафинов лист, сол и черен пипер на вкус, прясна мащерка

Начин на приготвяне: Половината от доматите, маслото и нарязаният праз лук се слагат да врат в бульона. След 20-тина мин към тях се добавят останалите домати, в които е размит арарутът, маслините и дафиновият лист. След като супата започне леко да се сгъстява, се слагат и останалите подправки. Накрая се поръсва със ситно нарязаната мащерка, а дафиновият лист се изважда.

Рецепти с арарут, които всеки може да приготви

Шприцовани сладки с шоколад и арарут

Необходими продукти: 250 мл вода, 100 г масло, 3 яйца, 1 с.л. захар, 2 ч.л. бакпулвер, ванилия, равни части брашно и арарут (общо около 150 г), разтопен шоколад за глазура

Начин на приготвяне: От всички изброени продукти /без разтопения шоколад/ се оформя леко полутечно тесто. Слага се в пош и от него се шприцоват бисквити в каквато форма пожелаете върху хартия за печене или директно в намазнена тава.

Изпичат се и се заливат с шоколадова глазура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest