Видове зеле

Видове зеле
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
59.00 лв.
Виж ››

За ползите от зелето могат да се кажат много неща. Всички лекари и диетолози се надпреварват да хвалят вкусния зеленчук. Той съдържа много аскорбинова киселина и витамини от група B, които са полезни за нервната система.

Също така съдържа и витамин U, който предотвратява образуването на стомашни язви и язви на дванадесетопръстника, витамин РР, каротин, минерали, включително калий, който подпомага извеждането на излишната течност от организма.

Всеки знае, че бялото зеле е много полезен зеленчук. По съдържание на витамин С зелето конкурира лимона. Освен че съдържа много витамини от група В, витамин РР, то е ценен източник и на холин (Витамин В4), което предотвратява появата на склероза.

Карфиолът превъзхожда бялото зеле почти два пъти по съдържание на витамин С. Освен това цветното зеле съдържа по-малко фибри, усвоява се много по-лесно. Карфиолът е подходящ за тези, които често страдат от нарушения в храносмилането. Наличието на зелени листа около кочана на цветното зеле е показател за неговата свежест. Тъмните петна показват, че то е започнало да се разваля.

Червеното зеле съдържа 1.5 пъти повече каротин от бялото зеле. Освен това, червеното зеле съдържа веществото, наречено цианидин, което оказва благоприятен ефект върху сърцето и кръвоносните съдове. Сокът от червено зеле оказва пагубни последици на туберкулозната пръчица.

Брюкселско зеле

Вероятно сте виждали малки зеленолистни зеленчици с диаметър 4-5 см. Брюкселското зеле притежава антиканцерогенни свойства, а витамин С в него е дори повече, отколкото в лимоните и портокалите. Брюкселското зеле и изобилства от микроелементи: то съдържа калций, натрий, фосфор магнезий, желязо и йод.

Китайското зеле се различава от другите сортове зеле по липсата на кочан. Външно е подобно на салата. Китайското зеле е най-сочният сорт. Друго предимство - има възможността за запазване на аромата през цялата зима. Смята се, че зелето е незаменим инструмент за профилактика на заболявания на стомаха и червата.

Броколите приличат на цветното зеле, но са с ярко зелен цвят. Те са богати на лесни за усвояване от организма растителни протеини и на вещества, които намаляват нивото на холестерола в кръвта. По съдържание на протеин броколите превъзхожда спанака, сладката царевица и аспержите, а незаменимите аминокиселини в него са не по-малко от тези, които се съдържат в белтъка на кокошите яйца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest