Нищо не може да изрази така радостта от живота на французите, както неустоимата наслада за сетивата при отхапване на сиренето Фромаж с тройна масленост. Франция е страна, която се гордее с факта, че кулинарната ѝ култура изобилства от различни видове сирене. И с право.
Дали заради национална завист обаче или по друга причина английският писател и общественик Г. К. Честъртън казва: Поетите запазват тайнствена тишина относно сиренето, а самият Шарл дьо Гол споделя с въздишка със сънародниците си следната равносметка: Как можеш да управляваш държава, която има 246 вида сирене? . Е, може би великият политик е проявил скромност, защото към днешна дата могат да се изброят над 1 000 различни сирена в кулинарния лексикон на Франция.
Французите се отнасят с необходимото уважение към своя национален символ и започвайки със сиренето Рокфор през 1925 г., до днес вече имат около 40 сирена, които се предлагат на пазара със знака AOC, което гарантира висока категория на качество, контролирано наименование и произход. Това означава, че сирене Кантал, имащо означението AOC за защитено наименование, трябва задължително да идва от планината Кантал в Оверн, а млякото му да е издоено през зимата от крави порода салер. Естествено то трябва да е произведено в съответствие със специфична методология и зряло в необходимата среда най-малко един месец.
В следващия списък са показани някои френски сирена, които се славят с неповторимото си качество и вкус.
Лангре
Регион на произход: Шампан
Вид мляко: краве
Период на зреене: около 6 седмици
Лангре е сирене с индивидуален характер. То е гъсто, влажно и кремообразно. Изключително запомнящо се и прекрасно съчетаващо се както с меката си текстура, така и с нежния си вкус с хрупкава багета или препечен хляб. Лангре е миризливо сирене, но не с ефекта на ударно зашеметяване за обонянието. То потвърждава познатото верую за ненадминатия вкус на френските сирена. Обработено в саламура, миризливо, млечно и спиращо дъха - Лангре!
Сервира се: с вкусен препечен или топъл хляб. Може да се съчетае добре с червено вино от Рон и сливи.
Фромаж дьо Мо
Регион на произход: Ил дьо Франс (Бри)
Вид мляко: краве
Период на зреене: около 6 седмици
Истинското Бри от... Бри. То може да бъде направено както от пастьоризирано, така и от непастьоризирано мляко. Естествено, при втория вариант не се губят някои характерни нюанси на вкуса на готовото сирене, но независимо от метода на приготвяне, Бри е неминуемо очарователно. Солидно, маслено, с нотка на гъби, чесън и бадеми е това типично френско сирене.
Сервира се: с шампанско или чаша червено вино от Бургундия.
Комте
Регион на произход: Франш Конте
Вид мляко: краве
Период на зреене: от 12 до 18 месеца
Едно от най-разкошните сирена в света. Комте е направено от непастьоризирано мляко от крави от порода монбелиард, отглеждани високо в планината Юра в продължение на векове. Кравите пасат в изобилие по тучните пасища и през лятото вкусът на сиренето придобива флорални нотки. Засищащо, гладко и високо ценено, с нотки на лешници, карамел и зрели, сочни плодове е Комте. Сиренето е твърдо, но въпреки това еластично като текстура.
Сервира се: то е перфектно за топене и за приготвянето на класическо фондю. Също така е добре дошло като допълнение към ястия, в които ще се запича. Може да се поднесе и в плато заедно със сушени плодове, комбинирано с червено вино като Божоле.
Камембер
Регион на произход: Нормандия
Вид мляко: краве
Период на зреене: около 30 дни
Удивителният комплекс от вкусове, напомнящ на гъби и пържено яйце, се заличават при пастьоризирането на сиренето. С аромат на диворастящи гъби и земя, кремаво и богато - това е Камембер. Всеки, опитал от него, остава напълно удовлетворен от похарчените пари.
Сервира се: със сайдер от Нормандия или направен от сорта грозде Шенин. Камембер се съчетава идеално с лъжичка сладко от фурми или конфитюр от лук.
Осау-Ирати
Регион на произход: северната част на Пиренеите
Вид мляко: овче
Период на зреене: около 90 дни
Това притиснато при зреенето, необработено, сурово овче сирене притежава разнообразни по вкус слоеве и експлозивен аромат. Осау-Ирати е едно от сирената от овче мляко, продаващо се със знака AOC (другото е Рокфор), и наистина може да се насладите на автентичния му мирис, дори да го хапвате с други силно ароматни продукти. Вкусът е мек, но отличителен и забележим. Твърдо, гладко, сладко и с нотки на ядки - това е Осау-Ирати.
Сервира се: топи се фантастично; рендосвайте го върху различен вид паста или супа. Може и да се насладите на вкуса му с чаша вино Совиньон Блан или Мадиран.
Рокфор
Регион на произход: в околностите на малкия град Рокфор сюр Сулзон в Южна Франция
Вид мляко: овче
Период на зреене: от 2 до 4 месеца
В преданието за създаването на сиренето Рокфор се разказва, че млад момък пасял овцете си, когато съзрял невероятно красиво момиче в далечината. Той така се запленил по нея, че мигом я последвал, забравяйки ръжения си хляб и сирене за закуска в близката пещера. Когато се върнал няколко месеца по-късно на същото място, не знаел, че ще съзре за първи път една кулинарна легенда, превърнала се в такава с помощта на гъбичките на пеницилина. Рокфор печели понастоящем прозвището Кралят на сините сирена. Това невероятно сирене съществува от стотици години. То е без коричка и влажно като текстура, със зелени и сини жилки, ентусиазиращо сетивата, с пикантно-сладък оттенък и с невероятен аромат.
Сервира се: със салата от цвекло и орехи или разтопено върху сочна пържола, комбинирано с чаша десертно вино Сотерн.
Шевре
Регион на произход: от долината на Лоар и Поату
Вид мляко: козе
Шевре е френската дума за коза и общ термин, използван за различни видове козе сирене. Някои от по-популярните сред тях са: бюшрон; козе сирене с остър вкус от Шавиньол – Кротен дьо Шавиньол; Полини Сент-Пиер; Шабишу дю Поату; козе сирене във формата на пирамида - Валансей и др. Понякога Шевре е покрито с посипана пепел, за да се запази от изсушаване. Това запомнящо се сирене може да бъде леко и кремообразно, но с течение на времето при зреене става по-сухо, по-твърдо, по-чупливо и в известна степен - по-кисело.
Сервира се: в салати, при приготвяне на омлети и на пица.
Пон Левек
Регион на произход: Нормандия (малкото градче Пон Левек)
Вид мляко: краве
Период на зреене: около 6 седмици
Нормандските монаси през Средновековието допълвали вечерята си с това млечно, престояло в саламура от ароматни растения и богато на вкус сирене - един завършек на вечерята с незабравима наслада за сетивата. Отрежете си малко парче от стегнатото оранжево сирене с форма на квадрат и ще видите как влажния вътрешен слой със цвят слонова кост ще се придвижи леко навън. Яжте от всичко - от кората и вътрешността на Пон Левек. Това сирене е с дебела кора, има силна миризма, но деликатен и мек вкус. Сладко-тръпчиво, кремаво и пристрастяващо - Пон Левек.
Сервира се: със шампанско, с вино Пино ноар или Гаме. Въобще не е странно, а направо невероятно, съчетанието на Пон Левек с различни плодове, но най-добре си подхождат с крушата.
Том дьо Савоа
Регион на произход: от долината на Савоа във френските Алпи
Вид мляко: краве
Период на зреене: около 2 месеца
Том е общ термин за френски сирене с кръгла форма - в повечето случаи с малък размер. Том дьо Савоа е точно онова сирене от Савоа, за което се знае, че е местен популярен продукт. Сиренето оправдава всички положителни слухове за себе си. То е направено от обезмаслено мляко, чиято сметана отделно се използва за направата на масло или за по-високомаслени сирена. Миризмата му е силна и интензивна. Том дьо Савоа е полу-меко, с твърда кора, покрита с мухъл. То е с натурален, домашен, земен вкус, напомнящ на мястото, където е зреело.
Сервира се: с елзаски ризлинг или с Белджиън дабъл. Идеално се съчетава с орехи, разтопено върху печен картоф или небрежно разпиляно в салата с рукола.
Виж също кои са основните френски сосове и най-скъпите френски сирена.
Коментари