Има много храни в съвременния свят, за които може да сме изключително благодарни на нашите предци. Ползите от млечните продукти са известни още от древни времена. Когато обаче се намесят и вкусовите качества, разновидностите на продуктите от този тип стават стотици.
Затова днес ще ви запознаем с видовете сирена, които въпреки че не са особено разпространени, будят любопитството на редица кулинари. Ако и вие сте сред феновете на по-екстравагантните вкусове и миризми, то задължително трябва да опитате някое от тези сирена.
5. Tomme Au Marc със стафиди

В западните европейски страни това сирене се смята за традиционно коледно. Процесът по приготвянето му започва в ранна есен, когато краве млякото се осолява и поставя в квас. След това се покрива изцяло със специален сорт стафиди, който у нас се използва за направата на ракия. Резултатът след няколко месеца е истинско удоволствие за небцето.
4. Стилтън с Порто

Ако имаше йерархия в обществото на сирената, този сорт щеше да бъде сред лидерите. Производството на това синьо сирене датира още от 18 век, а към момента в света има само 6 мандри, лицензирани да го правят. Специфичното при него е, че за да остарява равномерно, то се напоява обилно с вино Порто.
3. Черни Вит
Черни Вит е вид българско сирене, което се произвежда единствено в района на село Черни Вит, община Тетевен. То е едно от трите плесенни сирена в Европа и единственото такова на Балканите. Зеленото сирене от Черни Вит е уникално с благородната си и развита по естествен път плесен. Във всепризнатите производителки Швейцария, Италия и Франция голяма част от млечните продукти са изкуствено заразени с гъби. А в черновитското сирене те се самозараждат. Благородната плесен се е самозаражда в дървените съдове, където овчето и козето сирене се съхранява.
2. Епоаз

Това сирене е единственото в списъка, което може да ви докара проблеми с властта. Във Франция се счита за углавно престъпление, ако някой човек реши да внесе сиренето Епоаз в обществения транспорт. Както може би вече се досещате, това се дължи на факта, че този сорт има изключително силна миризма.
1. Златен Стилтън

Ако искате да зарадвате вкусовите си рецептори с този сорт, ще трябва да се разделите с около 1000 долара за килограм. Златният Стилтън се прави единствено с истинско злато. Освен че е поръсено с благородния метал, то отлежава дълго време в златни съдове, обилно залято с алкохол.
Коментари