Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Забраната за продажба на сокове със захар вече е в сила

Забраната за продажба на сокове със захар вече е в сила

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
564164
Плодови сокове

От 28 април, вторник, влиза в сила забраната за продажба на плодови сокове, които съдържат добавена захар. Забраната важи не само за България, но и за всички страни на територията на Европейския съюз.

Забраната е факт благодарение на директива на Европейската комисия, която бе одобрена през март месец, 2012 година. В директивата бе определен срок за прилагането ѝ, който продължи 18 месеца. Забраната за слагане на захар в плодовите сокове бе въведена през октомври месец 2013 и на 28 април изтече 18-месечният гратисен период.

Жана Величкова, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки, съобщи за Труд, че сладостта на соковете ще идва само от плодовете, които са вложени в соковете.

Величкова допълва, че добавянето на подсладители от сорта на аспартам е забранено от години. По думите ѝ в плодовите сокове и преди приемането на забраната не е било разрешено влагането на подсладители.

Очаква се оттук нататък инспектори на БАБХ да следят за спазването на забраната. Новите изисквания за плодовите сокове обаче ще оскъпят производството и крайният продукт ще се търгува вече на значително по-високи цени.

Сокове

Производителите трябва да постигнат вкуса на сокове, влагайки само плодове, витамини, минерали и т.нар. добавки в храната. Целта е соковете да бъдат здравословни и полезни.

Дотук всичко звучи много добре, но преди мнозина да се зарадват, че вече ще могат да си купуват само полезни плодови сокове, ще направим важно уточнени.

Забраната важи само и единствено за напитки, които са обозначени като сок. Всички онези, носещи наименованията еликсир, плодова напитка и подобни, могат спокойно да съдържат подсладители и добавена захар.

Консумацията на натурални сокове в България все още е изключително ниска. Средно българин приема по около 9.4 л сок годишно, а за сравнение в Германия годишната консумация на човек е 34 литра.

Високата консумация на захар се свързва с повишен риск от затлъстяване, диабет и развитие на сърдечно-съдови проблеми.

Според редица специалисти именно плодовите сокове имат най-голям принос за затлъстяването и случаите на диабет във Великобритания, защото в само 250 мл сок се съдържат 115 калории, равняващи се на 7 с.л. захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest