Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Най-добрите сладки и солени пълнежи

Най-добрите сладки и солени пълнежи

Пълнеж

В световната кухня могат да се срещнат всякакви сладки и солени пълнежи както за сладки, соленки, кифлички и банички, така и за меса, крокети, риби и др. Пълнежите могат да бъдат най-разнообразни и екзотични в зависимост в коя част на континента ги приготвяте или консумирате.

Когато говорим за европейската кухня обаче, има някои сладки и солени пълнежи, които се хапват масово във всички държави и са се доказали във времето. Ето някои примери:

Сладки пълнежи за торти, еклери, рула

- Крем Ванилия, който се приготвя от прясно мляко, захар, яйца, брашно, ванилия, сметана и пудра захар;

- Маслен крем Бретон, приготвен от масло, пудра захар, ванилия, настъргана лимонова кора и ароматна подправка по избор (например есенция Мараскино);

- Сладък пълнеж от маслен крем с ядки, който се приготвя като масления крем Бретон, но към него се прибавят смлени орехи, бадеми, фъстъци, лешници или др. ядки;

- Яйчен крем Англез, приготвен от жълтъци, захар, прясно мляко и ванилия;

- Плодов крем, приготвен от прясно мляко, пудра захар, масло, ванилия, коняк или ром и плодове по избор;

- Крем Маскарпоне, приготвен от сирене Маскарпоне, сметана, захар и шоколад;

Еклери

- Крем Гараш, приготвен от сметана, шоколад, пудра захар и ванилия;

- Шоколадов крем, направен от захар, прясно мляко, масло, жълтъци, ванилия и шоколад;

- Маслен крем Кафе, приготвен от масло, захар, яйца и кафе;

- Кроканов пълнеж, направен от масло, пудра захар и орехови ядки.

Солени пълнеж за банички, меса, риби, пелмени и др.

- Смесени нарязани на ситно кашкавал, шунка или колбас, гъби и кисели краставички;

- Спанак и сирене;

- Сирене и маслини;

- За плънки на тестени изделия като пелмените например срещаната комбинация е кайма с лук и подправки;

- Праз лук със сирене или извара;

- Вегетариански пълнеж от тиквички, лук, чесън и сирене;

Пиле с пълнеж

- Вегетариански пълнеж от сирене, нарязани на ситно домати, чесън и копър или друга подправка;

- За чушки и сарми най-честата комбинация е кайма с ориз, лук и подправки;

- Пълнеж от зеле, лук, моркови и ориз;

- Пълнеж от ориз, стафиди, лук и ароматни подправки.

Опитайте рецептите за Сладки кифлички с маков пълнеж, Царевични пърженки с пълнеж, Свински пържоли с пълнеж, Мъфини със сладък и солен пълнеж, Кексчета с пълнеж от мармалад, Кифлички с какаово-орехов пълнеж, Понички с пълнеж.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest