Идеалната консистенция на кексовото тесто
Idealna konzistencija testa za kolačDie perfekte Konsistenz für KuchenteigThe Perfect Cake Batter Consistency
gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеалната консистенция на кексовото тесто

Идеалната консистенция на кексовото тесто

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
991577
Кекс
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Кексовото тесто се приготвя от яйца, захар и брашно, към които могат да бъдат добавени мазнина, мляко, различни аромати, какао, кафе, ядки, стафиди и други продукти. Обикновено то се приготвя с набухватели, за да може наистина да придобие желания вид.

Кексовото тесто може да бъде обикновено пандишпаново тесто или маслено тесто. Важно да не сбъркате консистенцията му - то не трябва да е нито прекалено гъсто, нито прекалено течно. Също така в никакъв случай не отваряйте вратата на фурната докато печете кекса, защото в противен случай той няма да бухне.

Можете да си позволите отваряне едва след около 30 минути, за да се уверите, че не сте препекли сладкиша. Времето на приготвяне зависи от това какво количество е тестото Ви, като за готов се приема кексът, при който при бодване с клечка за зъби не остават остатъци по нея.

Също така е много важно да запомните, че след като бъде изваден кексът от фурната, трябва да престои около 10 минути преди да бъде прехвърлен в чинията за сервиране. Ето 2 изпитани рецепти за кексово тесто, при които няма как да сбъркате консистенцията на тестото, ако спазвате точно инструкциите:

Вариант 1

Необходими продукти: 170 г масло, 1 1/2 ч. ч. брашно, 1 ч. ч. пудра захар, 1 ч. л. бакпулвер, 4 яйца, 1 пакетче ванилия.

Кексово тесто

Начин на приготвяне: Маслото и захарта се разбиват с миксер и при непрекъснато разбиване към тях се прибавят един по един жълтъците.

После се добавя пресятото заедно с бакпулвера и ванилията брашно и предварително разбитите на сняг белтъци. Всичко отново се разбърква внимателно, изсипва се във форма за печене на кекс и се слага в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Вариант 2

Необходими продукти: 4 яйца, 1 1/2 ч. ч. захар, 1 к. ч. прясно мляко, 1 к. ч. олио, 2 1/2 ч. ч. брашно, 1 ч. л. бакпулвер, 1 ванилия.

Начин на приготвяне: Яйцата и захарта се разбиват в миксер и към тях се прибавят олиото и прясното мляко. Отново се разбърква, а след това се добавя и пресятото брашно с бакпулвера и ванилията.

Разбърква се и подобно на по-горната рецепта готовото тесто се слага да се пече.

След като се знаете как се праши тестото за кекс, препоръчваме задължително да опитате някои оте тези вкусни рецепти за кекс като:

- кекс с ябълки;

- ванилов кекс;

- или портокалов кекс;

Каквото и да изберете, да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest