Родопският край е известен със своите съхранени традиции и неподправен планински дух. Той е от малкото кътчета в България, в които можете наистина да се върнете назад във времето и да пробвате неустоимите ястия, приготвяни от нашите баби и прабаби по запазени старинни рецепти. Ето някои от най-популярните родопски специалитети, които можете сами да приготвите:
Смилянски боб
Необходими продукти: 1/2 кг смилянски боб, 1 глава кромид лук, 1 морков, 3 нарязани на кубчета домати, 3 с. л. брашно, 1 суха червена чушка, 2 с. л. червен пипер, 3 с. л. масло, сол на вкус, няколко стръка пресен магданоз и пресен джоджен.
Начин на приготвяне: Накиснатият предварително боб се измива и се слага на котлона да ври. След като изхвърлите първите две води го изчаквате да поомекне и добавяте към него нарязаните на ситно лук, морков и чушка. Направете запръжка от маслото, брашното и червения пипер и след като всички продукти са готови я изсипете в боба и добавете доматите и всички останали подправки. Изчакайте още 5-10 минути и бобът е готов за сервиране.
Качамак
Необходими продукти: 250 г царевично брашно, 1 ч. л. сол, 150 г масло, 250 г сирене.
Начин на приготвяне: В 3/4 л вода се слага солта и се изчаква водата да заври. Наведнъж се изсипва в нея брашното и с помощта на дървена пръчка или точилка се прави дупка в средата на получилата се купчинка.
След около 7 минути започнете да бъркате брашното с пръчката на една страна до получаването на тесто. Към него се добавя затопленото предварително масло и натрошеното сирене. Отново се разбърква и така полученият качамак е готов за сервиране.
Овнешка супа-пача
Необходими продукти: 500 г овнешко месо от ребрата, 1 глава чесън, 3 с. л. оцет, 1 стрита суха чушка, 3 яйца, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Овнешкото месо се слага да ври и след като омекне се изважда от водата, нарязва се и се връща отново в бульона, като към него се прибавя и сухата чушка. През това време чесънът се счуква и след като продуктите на супата са готови се прибавя към нея заедно с оцета и солта. Накрая от яйцата се прави застройка, подправя се с черния пипер и се изсипва в супата-пача.
Коментари