Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Следястия с ядки, които да завършат триумфално менюто ви

Следястия с ядки, които да завършат триумфално менюто ви

2 от 3 Снимки

2. Праз с шунка и натрошени орехови ядки


Необходими продукти: 6 стръка праз, 6 листчета пушена шунка, 800 мл зеленчуков бульон, 1 с. л. лимонов сок, 100 г натрошени орехови ядки

Начин на приготвяне: Празът се почиства и измива, след което се бланшира в подсолена вода за около 5- 7 мин. Оставя се да се охлади. Празът внимателно се разрязва наполовина по дължина, като половинките отново се събират, увиват се в шунката, а тя, от своя страна, също с праз, така че да се получат рула. Те се завързват с конец и се поставят в глинен съд, в който се изсипва свареният и все още горещ зеленчуков бульон, смесен с лимоновия сок. Всичко това се задушава около 50 мин, след което рулата от праз се изваждат от бульона, премахва се конецът, поръсват се с натрошените ядки и са готови за сервиране.

Когато говорим за следястия, трябва да имаме предвид, че в никакъв случай не става въпрос за десерти като торти, сладкиши, сладки рула, бонбони и всякакви други сладки.

Следястията по-скоро трябва да се възприемат като нещо малко, което се поднася под формата на мезе след основното ястие. Обикновено това може да са плодове със сирена, леки месни специалитети и всякакви млечни продукти, оформени като деликатес.

В случая ще Ви предложим 3 варианта на следястия /виж глаерията/, които са поръсени с натрошени ядки. Всяко едно от тях може да бъде поднесено както на официална вечеря или обяд, така и без да имате ангажиращ повод да се поразвихрите с нещо вкусно и апетитно в кухнята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати