Изварата е сред най-препоръчваните продукти по време на спазване на диети. Тя съдържа голямо богатство от пълноценни белтъчини и в същото време е сравнително бедна на мазнини. Препоръчва се при заболявания на сърдечно-съдовата система, при страдащи от затлъстяване или от диабет, при заболявания на черния дроб, при бременни и кърмачки, при хора, имащи проблеми с бъбреците и др.
Изварата е богат източник на фосфорни и калциеви соли и наред с останалите млечни продукти трябва да бъде консумирана редовно. Това, което е важно да се знае обаче, е, че трябва да се избира нискомаслена и обезсолена извара. Това важи в пълна сила за хората, страдащи от затлъстяване или от захарна болест, защото млечните продукти съдържат много скрити мазнини, както и сол.
Поради тази причина дори когато говорим за продукти като изварата, трябва да следим тя да е нискомаслена и бедна на сол. В 100 г от тази извара се съдържат едва 87 Ккал, а индексът на мазнините е само 1. Ето 2 интересни десерта с извара, които можете да изпробвате, стига тя да е нискомаслена и обезсолена. Те са подходящи особено много за хора с наднормено тегло и дори за тези, които страдат от диабет.
Суфле от извара
Необходими продукти: 100 г нискомаслена обезсолена извара, 1 яйце, 1 ч. л. грис, 1/2 ч. л. масло, 1 щипка сол
Начин на приготвяне: Изварата се разбива и към нея на тънка струя се прибавя грисът. Тази смес престоява около 1 1/2 час, след което към нея се прибавя разбитият предварително жълтък, а после и разбитият на сняг белтък. Така получената смес се разбърква вниметелно, след което се изсипва в намазнена касерола и отгоре също се намазва леко с масло. Суфлето се пече на водна баня около 40 минути, след което е готово за сервиране.
Чийзкейк с извара
Необходими продукти: 300 г нискомаслена и обезсолена извара, 200 г заквасена сметана, 2 с. л. мед, 250 г диетични бисквити, 600 г малини или къпини
Начин на приготвяне: Сметаната, изварата и медът се разбиват в купа и към тях се добавят малините. Бисквитите се натрошават на малки парченца, слагат се на дъното на подходяща форма и се заливат с млечно-плодовата смес. Така приготвеният чийзкейк трябва да престои в хладилника поне 12 часа, преди да бъде сервиран.
Коментари