Изварата е полезна и вкусна, подходяща е не само за солени ястия, но и за десерти. С нея можете да си приготвите най-различни закуски, торти, чийзкейкове, тулумбички, банички и др.
Първият десерт, който предлагаме, е лек и освен изварата съдържа плодове – може да използвате праскови, ябълки, кайсии. Още по-добре, ако използвате два вида плодове – става по-ароматно. Ето какво ви е необходимо:
Плодов крем с извара
Необходими продукти: 250 г извара, ½ кг плодове, 2 к.ч. захар, пакетче ванилия, 1 к.ч. орехи
Начин на приготвяне: Настъргвате плодовете на ренде, ако използвате праскови, предварително ги обелете. След това смесвате изварата със захарта – разбъркайте добре, докато сместа се уеднакви. Прибавете плодовете към изварата, заедно с ванилията. Разбивате хубаво с помощта на миксер, докато се получи гладък крем. Добавете ситно смлените орехи. Следва да разсипете в чаши и да я оставите крема да се охлади в хладилник.
Следващият десерт не е особено диетичен и за него ще ви е необходима безсолна извара. Нужни са ви следните продукти:
Понички със стафиди и извара
Необходими продукти: 1 к.ч. захар, 1 пак. ванилия, 50 г масло, 2 яйца, 200 г безсолна извара, 1 ч.л. бакпулвер, 1 к.ч. стафиди, мазнина, ½ - 1 ч.ч. брашно
Начин на приготвяне: разбивате разтопеното масло, ванилията и захарта. След това разбивате яйцата на пяна. Смесвате двете смеси и добавяте пресятото предварително брашно заедно с бакпулвера. Накрая добавяте стафидите. Сгорещете олиото и с помощта на лъжица пускайте част от сместа в горещата мазнина, изпържете от двете страни до златисто.
Кифлички с извара
Необходими продукти за тестото: 250 мл прясно мляко, 2 с.л. масло, 6 с.л. захар, 2 с.л. олио, 2 – 3 с.л. сметана, ½ кубче мая, 4 -5 ч.ч. брашно
Необходими продукти от пълнежа: 180 – 200 г извара, 1 к.ч. стафиди, 1 яйце, ванилия или есенция по избор, 3 с.л. портокалови корички
Начин на приготвяне: изварата не бива да бъде на зърна – ако е нужно, пасирайте я с помощта на пасатор. Обърквате продуктите за пълнежа докато се уеднаквят. От продуктите за тесто замесвате меко тесто, което втасва 45 мин. до час на топло.
Брашното, което е упоменато в рецептата, може да не ви стигне или да бъде в повече. Когато сместа стане на меко тесто, спрете да добавяте.
След като втаса започнете да късате от тестото и да разтягате с ръце парче по парче – след това във всяко сложете част от пълнежа – 1 ч.л приблизително. След това събирате крайчетата на тестото и го завивате – сложете го в намазнена тава. Когато всички са готови, оставете ги да втасват още половин час. Печете ги на умерена [фурна], докато придобият загар. Ако искате, може да ги намажете с жълтък.
Коментари