Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Черни чайове

Черни чайове

Черни чайове

Чаят, чиято родина е Китай, се е превърнал в незаменима ободрителна напитка навсякъде по света. Независимо дали ще го консумирате топъл или студен, с подсладител или не, той присъства в почти всяко домакинство.

Въпреки че дъражви като Великобритания и Япония се гордеят със своите чаени традиции, истината е, че те са тръгнали именно от мястото, където преди над 4 700 г е бил открит - Китай. Там и днес познаването на различните видове чай, както и приготвянето им, е истинско изкуство, до което малцина успяват да се докоснат.

Именно те първи изобретяват порцелановите чайници и чаени чаши, които европейците не успяват да направят до средата на 17 век. Също така от тук е минавал и Пътят на чая, който е свързвал Китай и Русия и който е траел близо година и половина, но разпространил чая навсякъде по света.

Повечето китайци предпочитат зелените чайове, но в Европа масово разпространен е и черният чай. Причината е, че той може лесно да замени сутрешното кафе, а според последните проучавания енергията, с която ни дарява, е доста по-продължителна от тази на кафето.

Ето какво е важно да знаете за черния чай и за начина на приготвянето му:

Чай

1. Макар да се наричат черни чайове, отварата, която се получава от тях, има жълтеникав до оранжев цвят, в зависимост от това какъв точно вид използвате и колко го държите да се запарва;

2. Характерно за черните чайове е, че при тях вкусът, за разлика от жълтите, винаги се променя. Това означава, че при всяко отпиване ще усещате чая различен на вкус;

3. Повечето черни чайове са силно ароматни;

4. Според схващанията на руснаците, а и на много други народи, при приготвянето на запарка от черен чай се слага по 1 ч. л. за всяка чаша и една за самия чайник, след което се оставя чаят да престои в чайника 2-5 минути, преди да бъде сервиран;

5. Ако обичате да пиете по-силни черни чайове, не ги предлагайте на малки деца, както и не ги пийте точно преди лягане, защото те имат подобно на кафето действие;

6. Някога черните чайове се произвеждали в много малки количества, тъй като опитите на обикновените селяни да отглеждат семената на чая били неуспешни. В продължение на векове на черен чай са се радвали само императорите и кралските особи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest