Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Предимства и недостатъци на храните от веригите за бързо хранене

Предимства и недостатъци на храните от веригите за бързо хранене

AdminAdmin
Администратор
95442k
Fast Food

Повече от 13 000 ресторанти McDonald’s и над 8000 KFC заведения в 80 страни работят за да популяризират бързото хранене. За работещия до късно и натоварен човек няма нищо по-добро от готовата храна. Тези, които са против бързото хранене, изтъкват здравословните проблеми, които са свързани с него. Въпреки дебатите за предимствата и недостатъците на тези храни индустрията процъфтява. Добра или лоша е храната от веригите за бързо хранене?

Предимства на храните от веригите за бързо хранене

Най-очевидното предимство на този вид храни е това, че те спестяват време. В днешния забързан начин на живот няма нищо по-добро от това да си поднесем готово ястие. Без значение колко възхваляват готвачите предимствата на прясната храна, в края на тежък работен ден, когато се приберем уморени и гладни вкъщи, пицата или бургерът идват като изпратени от Господ.

Освен времето, което е необходимо за да си сготвим нещо, имаме и разходка до магазина, за да си купим необходимите ни съставки. Добавя се и времето, и усилията за миенето и обелването на зеленчуците.

Освен времето спестяването на пари е също от значение. Ако човек живее сам е по-евтино да си купи готова храна от магазина, отколкото да си я приготвя сам. Някои храни като пържените картофи и бургерите наистина излизат доста по-евтино.

Храните от веригите за бързо хранене повдигат обезпокоителни въпроси относно здравето ни. Ако сте предпазливи обаче можете да намерите и да избирате по-здравословни опции в менютата на тези заведения. Салатите са добър избор, а когато си поръчвате хлебни изделия помолете да са от пълнозърнест хляб. Поръчвайте си крехко, а не тлъсто месо и искайте плодови сокове, ниско калорично мляко и диетична сода вместо газирани напитки. А какво по-добре от чаша вода за утоляване на жаждата?

Недостатъци на храните от веригите за бързо хранене

фаст фууд

Най-големият недостатък на храните от веригите за бързо хранене е вредният ефект, който имат върху здравето ни. Общоизвестен факт е, че готовите храни са по-вредни от домашно приготвените, тъй като те съдържат много сол, мазнини и калории. Храните от веригите за бързо хранене са основен приносител за наднорменото тегло в американската популация.

Това важи особено много за децата. Имайки предвид заседналия начин на живот, който водим, прекомерното количество мазнини и калории, които приемаме с тези храни не се използват пълноценно. Резултатът е, че те се акумулират в тялото ни като мазни депа, които водят до такива нарушения като сърдечно-съдови заболявания.

С покачването на теглото идват и други проблеми като високо кръвно налягане и ставни заболявания. Скорошно проучване е установило, че хората, живеещи в близост до заведения за бързо хранене са с 13% повишен риск от сърдечни удари в сравнение с тези, които живеят на отдалечена дистанция.

Колкото по-голям е броят на хората в тези заведения, толкова по-големи са и сметките им. Храненето във веригите-оутлет е икономично само за един човек. Ако посещавате такива заведения веднъж седмично няма да се случи нещо кой знае какво, но честото им посещаване със сигурност не е препоръчително.

Счита се, че храненето във веригите за бързо хранене довежда до прекарване на по-малко време със семейството. Липсва уютът на домашно приготвените ястия и времето, когато цялото семейство се подрежда около масата.

Веригите за бързо хранене са изобретение на модерното време. Готовата храна, която само се претопля и бързо се сервира, е като проблясък след тежкия работен ден. Като всичко останало обаче и това има и плюсове, и минуси.

Изброявайки някои от предимствата на бързото хранене не означава, че отричамe вредите му. Правейки добър избор при поръчването на тези храни и съчетаването на това с един активен начин на живот може със сигурност да минимализира вредните здравословни ефекти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest