Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Десертът на лятото! Три желета, в които ще се влюбиш

Десертът на лятото! Три желета, в които ще се влюбиш

рецепти за желета

Както в повечето национални кухни, така и в руската за десерт се поднасят различни сладки вкусотии. Това обикновено са пряники, сладкиши от извара, кисели, курабийки, пудинги, мусове или желета. От особен интерес са последните, тъй като макар и да не са измислени в Русия, са се превърнали в традиционен руски десерт.

Желета по принцип могат да бъдат приготвени от всякакви плодове и аромати и да имат добавен каймак или ядки, но задължително трябва да включват желатин, откъдето произхожда и думата желе. Ето някои от най-разпространените рецепти за приготвянето на желета:

Боровинково желе

Боровинково желе

Необходими продукти: 1 1/2 ч.ч. боровинки, 18 г желатин, 3 ч.ч. вода, 150 г захар, ванилия или друг аромат по избор

Начин на приготвяне: Към разтопения в 3/4 ч.ч. вода желатин се добавят захарта и ванилията. След старателно разбъркване сместа се прецежда и към нея се добавя предварително изстисканият сок от боровинките. Към тази течност се сипва останалата вода, отново се разбърква, сипва се в чаши или купички и се оставя за известно време в хладилника. След около 1 час желето може да бъде сервирано украсено отгоре с боровинки или други плодове

Шоколадово желе

Шоколадово желе

Необходими продукти: 1 шоколад, 3/4 ч.ч. вода, 14 г желатин, 3 ч. ч. каймак, 50 г захар, ванилия

Начин на приготвяне: Желатинът се разтопява във водата и към него се добавят настърганият предварително шоколад, захарта, ванилията и каймакът. Всичко се кипва, прецежда се и се разбърква. След това се сипва в подходящи купички и се оставя да престои на студено, докато стегне желатина за летния руски десерт.

Ягодово желе

Ягодово желе

Необходими продукти: 550 г ягоди, 310 г захар, 2 1/2 ч.ч. вода, сокът от 1 лимон, 1 1/2 ч.ч. бяло вино, 1 1/2 ч.ч. каймак, 320 г захар, ванилия

Начин на приготвяне: 200 г от захарта се кипват заедно с 1 1/2 ч.ч. вода, след което в тях се слагат 400 г от ягодите. Всичко това се вари за около 3 мин и се оставя под капак да престои 2 часа. Сокът се изцежда и към него се добавят желатинът, предварително разтворен в 1 ч.ч. вода, виното и лимоновият сок, разбърква се и всичко се сипва във формички, които се оставят да се охлаждат в хладилника. Докато това се случва, останалите ягоди се смесват с останалата захар и се изсипват върху купичките с желето, като най-накрая се слага и разбитият с ванилията каймак. Всичко престоява в хладилника, докато се втвърди достатъчно летният десерт, след което е готово за сервиране.

Вижте още идеи за свежи летни десерти!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest