Освен че са много сочни и сладки, пъпешите са удобни за приготвянето на много леки и вкусни десерти. Разнообразието от рецепти е наистина огромно, но тук сме Ви подбрали 3 по-нестандартни варианта за приготвянето на десерти от пъпеш. Убедете се сами:
Плодова салата от пъпеш за цялото семейство
Необходими продукти: 1 пъпеш, 1 ябълка, 1 круша, шепа малини, шепа къпини, шепа ягоди, няколко листенца прясна мента, 1 с. л. разтопен мед, 1 ч. л. лимонов сок, разбита сметана или сметанов сладолед за украса.
Начин на приготвяне: Разрежете пъпеша за десерта на две половинки, като едната половина ще използвате като купа, за да сервирате в нея плодовата салата. За целта махнете семките с помощта на лъжица и ако е необходимо издълбайте и малко от вътрешността на плода.
Другата половина от пъпеша обелете, нарежете на парчета и сложете в купа. Добавете към нея обелените и нарязани круша и ябълка, малините, къпините и ягодите. Залейте ги със смесените мед и лимонов сок и съвсем внимателно разбъркайте плодовете. Прехвърлете ги в купата от пъпеш и гарнирайте плодовата салата със сметанов сладолед или сметана и листенца мента.
Чудесна ледена наслада от пъпеш
Необходими продукти: 1 голям пъпеш, сокът от 1 лимон, 100 г захар, листа от мента, джоджен или босилек.
Начин на приготвяне: Пъпешът се разрязва на по-едри резени и се отстранява внимателно кората, но не се изхвърля. Вътрешността на пъпеша се пасира и се смесва със захарта и лимоновия сок. Тази смес се изсипва в купа и се оставя за около 3 часа във фризер.
Изважда се, разбърква се отново добре и се прехвърля в хладилника за още 2 часа. Когато времето изтече се грабва внимателно с лъжица и сместа се изсипва върху резените от кората на пъпеша. Вероятно от сместа ще Ви остане и можете с нея да украсите платото, върху което ще сервирате ледените резенчета. Украсете с пресните листенца от някоя от изброените подправки.
Ароматен пъпеш и манго с пресни билки
Необходими продукти: 1/2 сладък пъпеш, 1 манго, 130 мл вода, 150 г захар + 1 с. л. захар, 1 лимонена кора, 2 с. л. лимонов сок, 1 ч. л. настърган джинджифил, няколко пресни листа мента.
Начин на приготвяне: Пригответе захарен сироп от водата, джинджифила, половината лимонена кора и 150 г захар. След като го кипнете разбърквайте на слаб котлон до пълното разтваряне на захарта. Когато сиропът изстине добавете лимоновия сок и ментовите листенца, нарязани на ситно.
Разбъркайте добре, прецедете сиропа и премахнете джинджифила и ментата. Обелете и нарежете на красиви резени пъпеша и мангото, подредете го в плато, полейте ги със захарния сироп, оставете ги за 30 мин. в хладилника и сервирайте десерта от пъпеш.
Коментари