Ягодова плодова супа
Необходими продукти: 500 г пресни ягоди, 2 зрънца карамфил, 1 малка пръчка канела, сока на 1 лимон, щипка сол, 2-3 с.л. захар, 200 мл течна неподсладена готварска сметана, 1 с.л. брашно, заквасена сметана или разбита течна неподсладена готварска сметана за гарниране.
Начин на приготвяне: Ягодите се почистват и измиват. Нарязват се на половинки или четвъртинки.
В тенджера се слага около 600 мл вода да заври. В нея се пускат зрънцата карамфил, пръчката канела, лимоновият сок и захарта. Вари се на среден огън за 10-15 минути, след което се сваля от котлона. Карамфилът и канелата се вадят от водата.
4-5 с.л. от сметаната и брашното се смесват в купичка. Бъркат се до получаване на гъста каша. Сместа се добавя при непрекъснато бъркане към водата. Добавя се и останалата сметана и половината от ягодите. Тенджерата се връща на котлона и се вари на среден огън 3-4 минути, при често разбъркване.
Тенджерата се сваля от огъня и се оставя да се охлади. След като е достатъчно охладена, се пасира с пасатор до получаване на еднородна консистенция. Прибира се в хладилник.
Супата от ягоди се сервира студена и гарнирана с 1 с.л. заквасена сметана (или разбита течна неподсладена сметана) и нарязани ягоди за украса.
Коментари