Вкусните български ястия, предлагани в малките населени места, карат много от чуждестранните туристи да се завърнат в България отново и отново. Примамени от апетитните ни традиционни гозби, те с лекота пренебрегват шумотевицата на големите градове и се насочват за пореден път към по-тихи местенца в страната.
Селото се събужда. Оказва се, че сме съхранили и сме изключително богати на точно такива места, заяви шефът на Института за анализи в туризма Румен Драганов, цитиран от НовинарБг.
По думите на експерта селският туризъм се развива до голяма степен заради чужденците /най-вече французи и германци/, които посещават малки населени места, за да се насладят на местните кулинарни специалитети и изобщо да се запознаят с българската кулинария. Чужденците също така са привлечени и от красивите природни кътчета, които предлага страната.
Според Румен Драганов се наблюдава обнадеждаваща тенденция при селския туризъм, като това се дължи не само на кулинарния туризъм, но и на различните фестивали, които все по-засилено се организират в селата.
Разбира се, от родната кулинария не са впечатление само французите и германците, но и гости от много други държави. В началото на месец август ви съобщихме за туристи от Норвегия, които толкова се впечатлили от родната шкембе чорба, че дори били готови да броят известна сума пари, за да научат каква е тайната на ароматното ястие.
Пътувайки към морето, туристическата група минала през българско заведение. Там норвежците имали възможност да опитат от уникалното нашенско ястие. На един от тях шкебме чорбата толкова му се усладила, че решил на всяка цена да получи точна рецепта за нея.
От въпросното заведение първоначално държали чуждестранния гастроном в неведение, но в крайна сметка решили да се смилят над него и да му разкрият тайната. За благодарност чужденците оставили тлъст бакшик на персонала.
Наред с шопската салата, сърмите, баницата, киселото мляко и лютеницата българското шкембе е сред най-пленителните родни гозби. Това е причината за него открай време да се носят легенди.
Коментари