Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Тирамису - любимият италиански десерт

Тирамису - любимият италиански десерт

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Тирамису

Безспорно най-известният десерт в италианската кухня е тирамисуто. В превод от италиански тирамису означава Ободри ме! . То представлява сладкиш от бишкоти, напоени с кафе, намазани с крем от сирене Маскарпоне и поръсен с горчиво какао.

Няколко различни сведения сочат, че тирамисуто произхожда от Тревизо и по-точно – ресторант Le Beccherie. Негов баща е сладкарят Роберто Лингуаното, наричан Лоли.

Други данни обаче посочват за родно място на този десерт Сиена, Италия. Той е приготвен в чест на гостуването на тосканския херцог Косимо Медичи ІІІ. Височайшата особа дотолкова харесала сладкиша, че го нарекла Супата на херцога.

След посещението си в Сиена, херцогът продължил пътуването си из страната. Рецептата за тирамису оставил във Флоренция, по онова време световен интелектуален център. Това положило основите на звездната слава на тази супа.

Много скоро тирамисуто станало популярно не само сред местните, но и сред чужденците. Така рецептата бива пренесена и в Англия, където получила наименованието Английска супа и Trifle.

Оригинално тирамису

Първите писмени сведения за тирамису се откриват доста късно, едва през 20 век.

Велики кулинари като Масимо Алберини, един от големите експерти в областта на италианската кухня, определя тирамисуто като лоша изработка и не го включва в готварските си книги. Антонио Пикинарди пък включва десерта едва във второто издание на своята Dizionario di Gastronomia през 1993 година.

В оригиналната рецепта за тирамису място намират бишкоти, яйца, захар, кафе, сирене Маскарпоне и какао. Първоначалната форма на сладкиша била кръгла.

С времето и най-вече поради фирмата на бишкотите се преминава към използването на правоъгълна или квадратна тава.

През годините много кулинарни майстори са се опитвали да променят някои от основните съставки на тирамисуто като кафето например.

Съществуват множество вариации на любимата ни торта - тирамису с горски плодове, с лимон, с ягоди, с ананас, с йогурт и малини, но най-обичано си остава класическото тирамису.

Вижте и още някои неустоими рецепти за тирамису: Тирамису с шоколад, Чийзкейк Тирамису, Лимоново тирамису, Тирамису без яйца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest