Независимо дали са приготвени от пресни, замразени или консервирани листа, лозовите сарми винаги могат да бъдат вкусни и ароматни. Ето защо е добре да знаете различни рецепти за приготвянето им:
Постни лозови сармички
Необходими продукти: 4 глави кромид лук, 250 г ориз, 4 домата, 155 г олио, 600 г кисело мляко, няколко стръка магданоз, сол и черен пипер на вкус, лозови листа (около 50 на брой).
Начин на приготвяне: Ако лозовите листа са пресни, е необходимо да ги попарите с вряла вода. Ситно нарязаният лук и оризът се задушават в олиото заедно с малко вода и ситно нарязаните домати до омекването на продуктите.
Подправя се със сол, черен пипер и малко ситно нарязан магданоз. От тази смес се загъват сармички, които се нареждат в тенджера, на чието дъно също са сложени лозови листа. Налива се вода и се варят похлупени с чиния до пълна готовност. Сервират се с кисело мляко.
Македонски лозови сармички
Необходими продукти: 200 г ориз, 250 г гъби, 155 г олио, шепа стафиди, 1 морков, 1 глава кромид лук, 3 домата, няколко стръка магданоз, сол и черен пипер на вкус, лозови листа (около 50 на брой).
Начин на приготвяне: Ситно нарязаните морков и лук се запържват в олиото и към тях се прибавя и оризът, гъбите и малко вода. След като оризът придобие характерния стъклен вид, към продуктите се прибавят и настърганите домати.
Ако е необходимо се долива и малко вода. Задушава се до омекването на ориза. Прибавят се подправките и стафидите и с тази смес се завиват сармички, които се подреждат в тенджера подобно на предходната рецепта. Варят се около 50 мин.
Лозови сармички с праз
Необходими продукти: 250 г ориз, 2 стръка праз лук, 155 г олио, шепа стафиди, сол, чубрица и черен пипер на вкус, лозови листа (около 50 на брой).
Начин на приготвяне: Празът се почиства, нарязва се на ситно и се задушава в олиото заедно с ориза и малко вода докато продуктите омекнат. Плънката се подравя и от нея се загъват лозoви сармички, които се подреждат в тенджера като в предходните рецепти и се варят до пълна готовност.
Коментари