Лозовите листа се използват в много кухни по света: турската кухня, гръцката, българската, арабската, виетнамската, арменската кухня.
Най-популярното ястие с гроздови листа са сармите. Необичайният вкус на гроздовите листа се проявява най-добре в комбинация с мазнини и пушени меса, но най-нежните листа могат да се добавят към сладък пилаф със сушени плодове и мед.
Лозовите листа с всяка топлинна обработка получават вкуса на заобикалящите ги продукти и им придават нотка на свежест. За тази цел се използват най-младите и нежни листа.
Предлагаме ви две от най-вкусните супи с лозови листа в постен и месен варианти.
Супа от гроздови листа
В 1 литър вряща вода добавете 1 ч.л. сол, 50 мл олио и добре измити и нарязани 10 броя лозови листа, 1 бр. пресен или стар лук. След 10 минути, добавете 2 ч.л. фиде или ориз и гответе на слаб огън за 20 минути. В края на готвенето прибавете щипка червен пипер, щипка черен пипер, магданоз и мента на вкус.
Супа от гроздови листа и говеждо месо
Вкусна кисела супа с пресни лозови листа, в която лозовите листа ще бъдат аналог на киселец. Нарежете на малки парчета от 200 до 400 г говеждо месо. На малки кубчета нарежете 2 моркова и 2 глави лук. Запържете в олио първо месото, а после добавете лука и морковите. След като се запържат, добавете 1 ч.ч. домати от консерва, посолете на вкус и оставете да къкри на бавен огън.
В тенджера с вряща вода добавете запържените продукти и оставете да заври. Настържете 100 г прясно зеле и го прибавете към супата. Обелете 5 картофа, измийте и ги нарежете на малки кубчета. След като зелето поври около 15 минути, добавете картофите.
Нарежете на много фини ивици 12 броя гроздови листа и ги прибавете към супата 15 минути след картофите. Нарежете 2 сварени и обелени яйца на кубчета, нарежете на ситно 0.5 връзка магданоз и 0.5 връзка копър, прибавете ги заедно в супата, след като картофите са сварени. Прибавете 1-2 броя дафинови листа и разбъркайте, опитайте, ако е нужно, добавете малко сол. Затворете тенджерата с капак и изключете котлона, без да премахнете тенджерата от него.
Сервирайте супата с лозови листа с кисело мляко или заквасена сметана.
Лозовите листа са богат източник на витамини А, В6 и С, манган, магнезий, желязо, калций, фибри, ниацин и рибофлавин. Само 30 грама пресни листа от грозде ще осигурят 100% от дневната потребност от витамин А.
Единственият недостатък на лозовите листа е високото съдържание на захар. Калорийността на лозовите листа е 100 ккал.
Коментари