Научен екип към Вашингтонския университет Сейт Луис в САЩ е успял да създаде домати, които тежат с 82 процента повече и са по-богати на антиоксиданти. В експериментите си учените са използвали наночастици.
Технологията е на Рамеш Ралия и Пратим Бисва, като се основава на наночастици от цианов оксид и титаниев двуокис. Доказано е, че те помагат на доматите с абсорбирането на светлина и минерали.
От титаневия двуокис количеството на хлорофил в растението се увеличава, а това подобрява фотозинтезата. Цинкът, от друга страна, помага за функционирането на ензимите в растението.
Чрез двете добавени наночастици доматите сигнализират на почвата, че се нуждаят от допълнителни хранителни вещества и по този начин увеличават теглото си.
![Вкусни Домати](/files/lib/300x300/hidroponika-tomatoes.webp)
Тези хранителни вещества не са във форма, позволяваща на растението да ги използва веднага, затова то отделя ензими, които реагират с почвата и карат микробите да превърнат хранителните вещества във форма, подходяща за растението. Опитваме се да подпомогнем този процес, като добавяме наночастици – поясняват учените.
При опитите си учените са пръскали тънък слой наночастици върху листата на доматите. Предполагали са, че директното пръскане върху растенията ще е по-ефективно от пръскането на почвата.
В края на проучването е установено, че напръсканите с наночастици домати тежат с 82% повече от другите. Освен това се е увеличило и нивото им на ликопен с около 80%.
Ликопенът, на който доматите, дините и гуавата дължат апетитния си червен цвят, е фактор за намаляване на раковите заболявания според множество изследвания.
За в бъдеще екипът на Вашингтонския университет ще разработва и втора формула за наночастици, които не съдържат цинк. Това развитие на плодовете и зеленчуците ще е нужно да изхранването на населението, ако един ден то се удвои до прогнозираните 14 милиарда.
Коментари