Може би не ви е известно, но цвеклото е чудесен избор за борбата с килограмите. Има няколко начина, по които можете да го използвате, за да влезете във форма и да се чувствате добре в кожата си.
Първото ни предложение е хранителен режим само и единствено с консумация на цвекло – или монодиета с цвекло. Режимът не продължава дълго, тъй като това е стрес за организма – трябва да издържите два дена. Важно уточнение е, че за едно денонощие не бива да си изяждат повече от два килограма цвекло.
Освен това не е желателно да се яде по много на едно хранене – препоръчително е общото количество да бъде разделено на 6–8 порции за деня. Направете така, че порциите да бъдат равни и да се приемат на равен интервал от време.
Как да го консумирате? В случая червеното цвекло ще бъде изпечено - за целта ви трябва съвсем малко олио и тава. Почистеното и добре измито цвекло се слага в намазнения съд и се оставя във фурна.
След като се изпече цвеклото се настъргва и се изяжда. По време на монодиетата трябва да се пият много течности, като забранени са подсладените напитки, соковете, газираното и пр. Препоръчва се да се пият повече зелен чай и вода.
Ако само консумацията на цвекло не ви се струва възможна, можете да си направите по-улеснен режим – добавете към него моркови. Сварявате продуктите, отново ги настъргвате и ги подправяте само с мъничко зехтин.
Така приготвената смес се яде отново два дена, а след това, както и след монодиетата, към менюто започват постепенно да се включват други зеленчуци и плодове. Постепенно започнете да похапвате и останалите хранителни продукти.
Ако предпочитате сурови зеленчуците, можете да си ги направите и по този начин – отново настъргвате, подправяте с малко зехтин и лимонов сок и се наслаждавате на витаминозната бомба. А ако искате да експериментирате, направете си напитка от лимон и цвекло, която освен, че ще помогне да редуцирате килограмите, ще ви зареди с достатъчно витамини.
За целта са ви необходими около 200 г цвекло, литър вода, лимон. Измивате и обелвате цвеклото, после го настъргвате и изцеждате сока. Към остатъците от цвеклото се слага топла вода и се варят около 20 минути.
След като започне да ври, към сместа се добавя лимонов сок и по желание малко захар, както и сокът, който сте изцедили. Оставете сместа на котлона и изчакайте отново да заври, а след това отдръпнете от котлона и прецедете – когато изстине, напитката е готова за консумация.
Коментари