gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Да си отгледаме бейби спанак

Да си отгледаме бейби спанак

Да си отгледаме бейби спанак
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Спанакът е един от най-полезните зеленчуци благодарение на богатото си съдържание на белтъчини, въглехидрати, витамини (С, В1, В2, В6, РР, К ), както и на фолиева киселина и минерални вещества (желязо, калций, мед, натрий, калий, фосфор). Той се приготвя по различни начини – например печен спанак с ориз, пържен спанак с яйца или като плънка в баница. Много е вкусен и суров като съставна част на различни салати, а най-крехък и с приятен вкус е бейби спанакът.

Въпреки че вече магазините са добре заредени с различни зеленчуци, най-добро си остава произведеното в домашни условия. А салатата с прясно набран от собствената градина бейби спанак е несравнима.

За да си отгледате сами бейби спанак, са ви необходими семена, почвена смес, една голяма саксия, няколко по-малки саксии за разсад. Спанакът се развива най-добре и е най-богат на витамин С, когато се засажда и отглежда през есента и пролетта, защото не обича прекалено високите температури.

Бейби спанак

Първо, направете дренаж на саксията, като пробиете няколко дупчици на дъното ѝ, а след това го покриете с камъчета или глинени парченца. Насипете почвата, докато запълните ¾ от обема на съда. Поставете семената и внимателно допълнете съда с останалата почва. Леко притиснете с малка лопатка или лъжица и полейте вода. Не използвайте силна струя, защото ще отмиете семената. Може леко да напръскате с пръти, но се уверете, че сте осигурили достатъчно влага на насажденията си.

Поставете саксията на светло и поливайте често, защото спанакът обича водата. След период между две седмици и един месец би трябвало да имате готов разсад, който може да пресадите в отделни саксии или направо в подготвена леха в градината. Пипайте внимателно, защото стръкчетата са много крехки.

Можете да засеете бейби спанака направо в градината. Тогава трябва да оставите около 15 сантиметра разстояние между редовете, а семенцата поставяйте в дупки с дълбочина около 5 см на разстояние 20 см една от друга или в плитки бразди.

Отглеждане на бейби спанак

За да имате есенна реколта, трябва да засеете бейби спанака в края на август. Ако искате да имате спанак през зимата и ранната пролет, го засейте в края на септември. Пролетните месеци, които са подходящи за засаждането му, са февруари (в края) и март (в началото). Спанакът е студоустойчив, но трябва да му осигурите защитено от вятър място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest