Замразяване на царевица
Независимо дали ще съхранявате царевицата цяла или оронена на зрънца, е добре закупуването ѝ да става точно когато е сезонът ѝ. Така вероятността тя да е престаряла е силно ограничена. Можете да замразите царевицата на цели кочани, нарязана на 2 или 3 части или дори на зрънца. Всичко зависи от това за какво ще я използвате после. Задължително условие за всички варианти обаче е тя да е обелена, изчистена от подобните на конци нишки и да е измита.
Освен това царевицата трябва и да се бланшира. Това става, като сложите в достатъчно дълбок съд леко осолена вода да кипне. Пускате царевицата за 4 мин във врящата вода и веднага след като измине необходимото време, я заливате с ледена вода, за да се спре процесът на термична обработка. Ако искате да замразите царевицата на зрънца сега е моментът да я ороните.
Независимо как сте предпочели да замразите царевицата, трябва да я сложите в найлонови пликчета, да ги притиснете добре, така че да излезе излишният въздух и да ги сложите във фризера. Можете да сложите различен брой кочани или различен грамаж царевични зърна, така че винаги да имате подходящото количество в зависимост от това какво сте решили да приготвяте.