Плодовете и зеленчуците невинаги са изглеждали така, както ги познаваме днес.
Въпреки че днес много хора са против генното им модифициране, е добре да знаем, че хората го използват от хилядолетия.
Преди да започнат да се отглеждат целенасочено за храна, много от съвременните плодове и зеленчуци са изглеждали по коренно различен начин.
Дива срещу съвременна диня
В миналото динята е имала много по-малка ядлива част. Това най-добре се вижда в картина на Джовани Станчи от 17 век, в която червената част на плода е съвсем малка. Днес ядливата част е много по-голяма и сочна.
Дива срещу съвременна царевица
Северноамериканската сладка царевица е най-впечатляващият пример за селективното размножаване.
Тя е отгледана от слабо ядивното растение теосинт. Съвременната царевица е 1000 пъти по-голяма от тази през 9 000-та година. В дивата царевица има 1.9% захар, докато в съвременната тя е над 6.6%.
Див срещу съвременен банан
Първите култивирани банани се появяват преди повече от 7 хиляди години в Папуа Нова Гвинея. Те идват от два диви сорта, които имали големи и твърди семена.
Кръстоската между тях създала съвременния банан – сладък, лесен за белене, без семки и пълен с хранителни вещества.
Див срещу съвременен патладжан
В началото патладжаните са били обагрени във всякакви цветове – бяло, жълто, зелено, лилаво, синьо.
Ранната им версия е имала бодли на мястото, където стволът се свързва с цвета. Селекцията през вековете е довела до премахване на бодлите и познатият ни днес лилав цвят на зеленчука.
Див срещу съвременен морков
Селекцията на морковите започва през 10-ти век в Мала Азия и Персия. Те представлявали тънички лилави зеленчуци с раздвоени корени.
За разлика от съвременните, ранните моркови били двугодишна култура със силна и характерна миризма. Познатите ни днес моркови са доста по-едри, оранжеви и едногодишни.
Коментари