Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Истинският вид на някои плодове и зеленчуци преди култивирането им

Истинският вид на някои плодове и зеленчуци преди култивирането им

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Зеленчуци

Плодовете и зеленчуците невинаги са изглеждали така, както ги познаваме днес.

Въпреки че днес много хора са против генното им модифициране, е добре да знаем, че хората го използват от хилядолетия.

Преди да започнат да се отглеждат целенасочено за храна, много от съвременните плодове и зеленчуци са изглеждали по коренно различен начин.

Дива срещу съвременна диня

Дива диня
Снимка: indipendent-co-uk

В миналото динята е имала много по-малка ядлива част. Това най-добре се вижда в картина на Джовани Станчи от 17 век, в която червената част на плода е съвсем малка. Днес ядливата част е много по-голяма и сочна.

Дива срещу съвременна царевица

Дива царевица
Снимка: indipendent-co-uk

Северноамериканската сладка царевица е най-впечатляващият пример за селективното размножаване.

Тя е отгледана от слабо ядивното растение теосинт. Съвременната царевица е 1000 пъти по-голяма от тази през 9 000-та година. В дивата царевица има 1.9% захар, докато в съвременната тя е над 6.6%.

Див срещу съвременен банан

Първите култивирани банани се появяват преди повече от 7 хиляди години в Папуа Нова Гвинея. Те идват от два диви сорта, които имали големи и твърди семена.

Див банан
Снимка: indipendent-co-uk

Кръстоската между тях създала съвременния банан – сладък, лесен за белене, без семки и пълен с хранителни вещества.

Див срещу съвременен патладжан

Див патладжан
Снимка: indipendent-co-uk

В началото патладжаните са били обагрени във всякакви цветове – бяло, жълто, зелено, лилаво, синьо.

Ранната им версия е имала бодли на мястото, където стволът се свързва с цвета. Селекцията през вековете е довела до премахване на бодлите и познатият ни днес лилав цвят на зеленчука.

Див срещу съвременен морков

Див Морков
Снимка: indipendent-co-uk

Селекцията на морковите започва през 10-ти век в Мала Азия и Персия. Те представлявали тънички лилави зеленчуци с раздвоени корени.

За разлика от съвременните, ранните моркови били двугодишна култура със силна и характерна миризма. Познатите ни днес моркови са доста по-едри, оранжеви и едногодишни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest