В днешно време повечето печки имат вентилатор във фурната. Благодарение на него топлият въздух циркулира, което води до по-бързо приготвяне на ястието, сладкишите покафеняват по-бързо, месото става по-крехко за по-кратко време.
При използване на фурни с вентилатор обаче трябва да се спазват някои определени правила. Например, когато готвите сладкиши, които се пекат на слаб огън и им трябва повече време, добре е да не използвате вентилатора. Точно обратното, когато искате да изпечете дадено ястие, което трябва да се готви бързо и на висока температура, използвайте тази екстра на вашата печка.
Важно е да се знае, че вентилаторът добавя допълнителни 20 градуса. Така че ако в рецептата е дадено ястието да се пече на 200 градуса например, ако използвате конвекцията, настройте градусите на 180.
За разлика от обикновените фурни, ако имате такава с вентилатор, не е нужно да я загрявате предварително. Има риск от прегряване при някои модели. В случаите, когато печете месо, торти, сладкиши, хляб или кифли – не е нужно предварително загряване.
Бързо движещият се въздух значително повишава скоростта, с която топлината се предава на храната. Това е особено полезно, когато искате повърхността на подготвянето от вас ястие да стане кафява, като например при приготвянето на печено месо и хлябове.
Фурните с вентилатор не са толкова добри, когато готвите по-деликатни ястия, като например крем карамел и сладкиши, които могат да изгорят прекалено бързо.
Когато готвите бисквити, в зависимост какъв ефект искате, трябва да прецените дали да ползвате вентилатор, или не.
Циркулиращият топъл въздух гарантира, че в цялата фурната остава постоянна температура. Разбира се, някои рецепти изискват по-внимателна термична обработка.
От голяма полза при използването на вентилатор може да ви бъде термометърът за фурна. Той е сравнително евтин и вече може да се намери в повечето магазини, предлагащи стоки за дома.
Това пособие се поставя вътре във фурната и ви помага да определите каква е температурата. Поставя се върху решетката, където оставяте храната за готвене, защото в долната част на фурната температурата е различна.
Коментари
Това са съвети които на никого не са нужни - освен на кулинарни идиоти които определено няма да намерите тук