Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Интересни факти за млякото, маслото и млечните продукти

Интересни факти за млякото, маслото и млечните продукти

Млечни продукти

Надали по света има човек, който да не обича някой от многобройните млечни продукти каквито са сиренето, кашкавалът, маслото, сметаната и др. Прясното мляко пък от своя страна е пръв приятел на кафето, на чая и на всякакви млечни напитки.

И макар в наши дни човек трудно да може да се снабди с истинско мляко, независимо дали то е прясно или кисело, неговата популярност, както и тази на млечните продукти, не е намаляла. Ето защо е важно да научите някои интересни факти за млякото и млечните продукти, как да ги консумирате и как да ги съхранявате:

- В древните книги на Изтока, както и в класическата митология млякото се определя като основна храна на човека. И е неоспорим факт, че то вероятно е единственият хранителен продукт, който не може да бъде заменен с друг;

- Калцият и фосфорът, които се съдържат в млякото имат съществено значение за правилния строеж на костите. Ето защо млякото е особено важно да бъде консумирано от деца и подрастващи;

Пиене на мляко

- Не съхранявайте млякото близо до готвени ястия, сирена, туршии и други продукти, които имат силен аромат, защото то лесно поглъща всякакви аромати;

- Ако за дадена рецепта се налага да загреете прясното мляко, по-добре залейте дъното на съда, в който ще го загрявате със студена вода, за да избегнете то да загори;

- Маслото е сред най-лесносмилаемите храни, но не прекалявайте с него, защото е доста калорично. Съхранявайте го в хладилник, за да не гранясва, но го изваждайте около 30 минути преди да сте решили да го използвате за направата на сандвичи, защото намазването на филийките ще е трудно;

- Маслото е особено подходящо в готварството за приготвянето на сладкиши. Но не само. То се използва и за приготвянето на ястия от телешко месо, агнешко месо и от птици;

- Маслото е подходящо за задушаването на зеленчуци, но не е препоръчително да пържите с него. Ако го оставите прекалено дълго време на силен котлон то ще загуби ценните си качества и ще промени вкуса си;

- Голямото разнообразие на сирена и кашкавали, предлагани на българския пазар предоставя чудесни възможности за разнообразяване на ежедневното меню. Независимо дали те са предлагани самостоятелно, върху филия хляб или са основна съставка в някое ястие, сиренето и кашкавала трябва редовно да се предлагат на нашите деца, защото съдържат пълноценен белтък и калций.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest