Калият е един от най-важните за организма минерали. Благодарение на него в тялото се поддържа електролитният баланс. Когато попаднете в офиса на човек, който постоянно е сприхав, раздразнителен, често се оплаква от умора, недоспиване и проблеми с високото кръвно налягане, вместо да се карате с него или да се ядосвате излишно, препоръчайте му да хапне от някои от следните богати на калий храни, защото симптомите му показват именно липса на важния минерал в организма.
Само в една чаша сготвен боб има около 1000 милиграма калий.
Спанак
Спанакът е изключително богат на минерали. Освен желязо и магнезий, в него има високо съдържание на калий. В една чаша сготвен спанак се съдържат 839 милиграма.
Печени картофи
100 грама картофи съдържат 535 милиграма калий.
Сушени кайсии
В 100 грама сушени кайсии има 1162 милиграма калий.
Печена тиква
От печена тиква могат да се набавят 437 милиграма, а от една чаша тиква, нарязана на кубчета, което е около 200 грама – 899 милиграма.
100 грама от вкусната и полезна в много отношения риба ни дават 628 милиграма калий, което е дори повече от необходимия дневен прием.
Авокадо
Порция от 100 грама носи на организма 485 милиграма.
Гъби
В гъбите има малко по-бедно количество калий – 396 милиграма, но разбира се то може да бъде компенсирано с други храни.
Банани
В една порция от 100 грама банани се съдържат 358 милиграма калий. Един банан носи необходимото количество калий за деня.
Нужната доза за деня калий е приблизително 4 грама. Количеството може да се набави и чрез калиеви соли, но приемът им не е препоръчителен, защото прекаляването с тях може да доведе до неприятни последици.
Хубавото е, че не можете да предозирате с важния минерал, ако си го набавите от някоя от гореизброените храни. Основната причина за недостиг на калий е дехидратацията и рязката смяна на времето. Именно това е причината да включите тези храни в менюто си при първа възможност.
Коментари