Шипката е многогодишен бодлив храст, достигащ височина от 1 до 5 м височина. Цъфти от май до юли с красиви бели или розови цветчета.
Плодовете са овални, пълни с множество власинки, и зреят през есента.
През зимата и пролетта се борим срещу умората, сънливостта и намалената трудоспособност чрез набавянето в организма на витамин С.
Ползата от този витамин е известна – той участва в многообразни биохимични процеси в организма, повишава защитните сили, заздравява кръвоносните съдове и предпазва от ранна атеросклероза.
Отварата от шипки е точно такова средство. Приготвя се от литър вряла вода и 3 супени лъжици шипки. Съдът се захлупва и течността се вари 10 минути на тих огън. След като изстине, се прецежда и отварата се изпива на 5-6 пъти през деня.
При излишни килограми в теглото се препоръчва разтоварващ ден веднъж седмично – само 2 литра отвара от шипки на 7-8 приема през деня.
Богатото съдържание на витамин С ще поддържа тонуса въпреки нулевото съдържание на калории за деня.
Шипката се използва за приготвяне на мармалади, също и на шипково вино. Използва се и в козметиката.
Нейното благотворно влияние е доказано многократно и би било чудесно да се възползваме от този дар на природата!
Коментари