Кола ядките съдържат кофеин, теобромин, теофилин, феноли, протеини, вода и целулоза. Могат да се консумират в суров вид, печени, стрити на прах или на капсули. Имат сладко-горчив вкус.
Използват се също така и за направата на безалкохолни напитки, а в някои африкански религии дори за ритуали. Заради съдържанието на кофеин, тези ядки са много полезни за хора със забавен метаболизъм, тъй като е доказано, че те го ускоряват. Стимулират сърдечния ритъм и по този начин се подобрява кръвообращението.
Също така имат ефекта да повишават притока на кислород в човешкото тяло. В ядките се съдържат летливи съединения, които имат свойството да предотвратяват бактериалните инфекции. Имат диуретично действие и спомагат за изгарянето на излишните килограми.
Използват се за лечение на кашлица, повишена телесна температура, за покачване на кръвното налягане, за оросяване на мозъка, за потискане на апетита и много други.
Влизат в състава на много медицински медикаменти. Интересното е, че първата кока-кола е направена именно от тях.
За целта грузински фармацевт смесва екстракт от кола и екстракт от кока, заедно със захар и газирана вода. В днешно време обаче, Кока-колата не се прави по тази оригинална рецепта.
Въпреки ползите от ядките Кола, се препоръчва да се внимава с дневния им прием, тъй като високите дози кофеин могат да доведат до фатален край.
Коментари