gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Да отгледаме босилек в домашни условия

Да отгледаме босилек в домашни условия

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
1461k
Да отгледаме босилек в домашни условия
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.00 лв.
Виж ››

Босилекът е една от най-често употребяваните и най-лесно разпознаваеми по аромат съставки в множество ястия и напитки - пици, спагети, Блъди мери, салата Капрезе, тайландски супи.

Всички те носят босилековото усещане за свежест. Сушените и пакетирани подправки от магазина са не само в пъти по-скъпи, но и в пъти по-малко уханни от домашно отгледаните такива. Именно затова е добре да се възползвате от някой от следните съвети и да отгледате сами тази безценна добавка, така че да смаете гостите с вкусните си ястия.

Важно нещо, което трябва да знаете за босилека е, че той е изключително чувствителен към студеното време, така че е хубаво да се съобразите предварително с мястото у дома, където ще го отглеждате. Ако го засеете на двора до късна есен ще имате буйно и добре развиващо се растение, за което обаче в трябва да сте подготвени, че няма да оцелее през зимния период.

Ако пък засадите босилек в саксия може да го внасяте или изнасяте навън в зависимост от това какви са температурите. Подсигурете му слънчево местенце в двора или на прозореца и рехава почва, която не задържа вода.

Да отгледаме босилек в домашни условия

- Кога и как да посадим: Босилекът се отглежда от семе, което пониква сравнително бързо и лесно. Засажда през ранната пролет като трябва да сте подготвени и да може да го покриете с нещо, в случай, че времето се влоши внезапно, а вече сте го посели в градината. Добре е предварително да направите разсад в сандъчета, който да прехвърлите в градината, едва когато времето е станало устойчиво, а пониците вече не са твърде крехки.

Трябва да предвидите, че стеблата на обикновения босилек могат да стигнат височина до около 50-60 см, ако не се подрязват редовно. Именно поради това е хубаво да оставите и разстояние от около 30 см между самите коренчета, когато ги разсаждате. Не се притеснявайте да посеете семенцата между други растения в градината си - вирее добре заедно с риган, магданоз, марули, лайка и домати.

- Напояване - Полива се ниско в корените без да мокрите листата. Поливайте редовно, но проверявайте преди това дали почвата е изсъхнала. Ако тя е все още влажна значи растението ви може да издържи още малко без поливане. Босилекът не обича силно напоена почва.

- Бране- Растението се подрязва с подходяща ножица. Ако държите да го използвате пресен може и да не го чакате да стигне до фазата на цъфтеж. Препоръчително е да отрежете не повече от 2/3 от цялото растение (трябва да останат поне 15 см от стъблото над земята).

Да отгледаме босилек в домашни условия

- Изсушаване- В случай, че сте решили да се запасите с домашен сушен босилек, след като отрежете няколко стръка трябва да ги завържете на малко снопче и да го закачите на проветриво място. Изсушеният босилек може да бъде стрит и прибран в подходящ съд или бурканче задължително добре затворено.

Дори и да не сте отглеждали билки или каквито и да е растения до сега, не се притеснявайте да опитате. Босилекът не изисква специални грижи, но пък за сметка на това ще ви радва продължително време със свеж вид, аромат и вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest