Изкушенията на кухнята в Северна Франция
Iskušenja kuhinje u Severnoj Francuskoj
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Изкушенията на кухнята в Северна Франция

Изкушенията на кухнята в Северна Франция

Изкушенията на кухнята в Северна Франция
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
Виж ››

Северна Франция има доста общи черти с някои части на Англия, но съществува една основна разлика – французите живеят, за да ядат, докато англичаните ядат, за да живеят.

Географски влияния

Кухнята на Северна Франция може да се раздели на три основни зони – Нормандия, Бретан и Шампан. Местният релеф играе важна роля в избора на продуктите, защото крайбрежието дава прясна риба, горите изобилстват с дивеч, а пасищата означават, че ще има разнообразни млечни продукти.

Нормандският кулинарен стил е класически, използва се много масло и сметана за богати сосове, бретонците харесват по-простата, но също вкусна храна, докато шампанците готвят семпли, но силно ароматизирани ястия.

Качествена продукция

И Нормандия, и Бретан са известни с качеството на природните си продукти, особено ябълки, осолено агнешко, сирене, риба, ябълково вино и калвадос. Областта Шампан е известна с пенливото си вино и колбасите, особено с наденичките андуйет.

Основни продукти в Северна Франция

Сирене

Кухнята в Северна Франция

Някои от най-фините френски сирена идват от Северна Франция. Най-прочутото е може би Камембер, което се изнася и копира по цял свят.

Други известни нормандски сирена са Рон л`Евек и Ливаро - много ароматно сирене с мека вътрешност. Известни видове са Ньофшател, БрийаСаварен и Бри. Най-характерното сирене от Севера е Марой, наричано от местните жители стария смрадливец заради типичния му аромат, когато е напълно узряла.

Ябълки

Ябълки се отглеждат и в Нормандия, и в Бретан, използват се в много от местните ястия. Те може да са солени, като например риба треска по нормандски (с ябълково вино, сметана и гъби), или сладки - например бурден (ябълки в тесто).

Агнешко

Северна Франция е известна със своите агнета и овце, пасящи по богатите на сол блата около Мон Сен Мишел. Това месо се цени високо заради леко соления си, но характерен вкус.

Морски продукти

Северните брегове на Франция доставят морски продукти за по-голямата част от страната – омари, стриди, черни миди, миди пектин, морски костур, калкан, скумрия. Местното задушено блюдо котриад е северна версия на южнофренския буйабес и се приготвя от рибата, раздадена на моряците, след като уловът бъде продаден – кефал, тригла, светипетрова риба, змиорка, риба монах и други. Ястието се допълва с киселец, сметана, чесън, гъби, картофи и моркови. За допълнителен аромат може да се добави малко ракия или капка вино Мускаде.

Ябълково вино и калвадос

Северна Нормандия е известна със сухото си ябълково вино. Калвадосът се дестилира от него, както брендито от виното. Често се пие рано сутрин с кафето или за добро храносмилане след ядене.

Техники и съвети от кухнята на Северна Франция

Френски палачинки

Те се приготвят по две рецепти. Едната е с елдено брашно, вода, сол и малко мляко, при което се получават дебели палачинки от елда, а другата, по-леката, е с богато рядко тесто с мляко, яйца и пшеничено брашно.

Палачинките от елдено брашно се пълнят със солени пълнежи като сирене и шунка, докато пшеничните са за сладки пълнежи, например мармалад, шоколад или ябълково пюре. Могат да се ядат на закуска или като основно ястие – зависи по кое време се поднасят.

В западната част на Бретан палачинките се наричат креп, а в източната, където се говори и бретонски – галет. Най-известната регионална рецепта в Бретан са именно палачинките. Във всеки град и село ще намерите заведение, където можете да ги вкусите още от ранна утрин, изпечени на голям сач.

Правенето на палачинки може да ви стори лесно, но трябва да се научите да разстилат тестото равномерно, за да стане палачинките с еднаква дебелина.

Избиране на Камамбер

Доста трудно е да се избере идеалният Камамбер. Вземете пита с гладка, мека бяла кора и леко натиснете. Трябва да е еднакво меко навсякъде, което сочи, че отвътре е узряла. Когато я срежете, сърцевината трябва да е цялата светлозлатиста, мека и леко да се издуе. Никога не купувайте камамбер с набръчкана и тъмна кора; ако е възможно, трябва да има приятен аромат на сирене, не силна миризма и най-вече не на амоняк, както мирише презрялото сирене. Оставете сиренето да получи стайна температура преди поднасяне.

Камемберът се прави от пълномаслено прясно мляко и получава характерната си горчива жилка от овесената слама в кошниците, където обикновено се съхранява.

Морско плато

Един от специалистите по крайбрежието на Северна Франция е платото от морски продукти. Повечето рибни ресторанти предлагат главозамайващ избор от морски дарове като предястие. Празникът за окото е и прекрасен начин да изпитате чисто сетивното гастрономическо удоволствие при поднасяне на морските продукти заедно с разнообразни сосове за топене.

Това блюдо представя възможно най-пресни екземпляри, картина на всичко, което морето и местните реки могат да предложат. Подборът обикновено включва сурови стриди (още един бретонски специалитет), черни миди, миди пектен и сварени дребни скариди, които имат леко лютив вкус, едри скариди, раци, лангусти и понякога омари.

Те са прекрасни, подредени на легло от водорасли и счукан лед върху голям корков поднос, който лежи на телена решетка; поднасят се или с майонеза, или със сос от оцет и див лук, както и с много черен хляб.

Шампанско и Кухнята на Северна Франция

Шампанско

Какво в това искрящо и пенещо се вино го отличава от останалите? За да се нарече шампанско, виното трябва да произхожда от Североизточна Франция и да е било обработено по шампанския метод. Този процес изисква много време и средства – виното се бутилира, после ферментира повторно, като му се прибавят захар и мая. Появява се утайка, която трябва да се махне, така че всяка бутилка се обръща, гърлото се замразява и утайката се маха. После бутилката се допълва и процесът продължава.

Шампанското се прави от грозде само от една реколта, вместо да се взема плод от няколко реколти. За разлика от повечето други вина, шампанското се продава с името на избата, а не с това на лозята.

Да се готви с шампанско си е чиста загуба, защото при загряване мехурчетата изчезват. То се сервира студено, но не и ледено, иначе се губи ароматът му. Тапата винаги трябва да се вади полека, а не да се гърми, което предизвиква загуба на ценната течност.

Други френски ястия, които задължително трябва да си приготвите в къщи са любимото ни крем брюле, френски бриош или вкусен тарт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest