Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Изкушения от австрийската кухня

Изкушения от австрийската кухня

Австрийска кухня

Ако търсите мястото, където всички вкусове да се заплитат – значи съвсем точно сте посетили Австрия. Тук могат да бъдат намерени типично европейски ястия, които обаче напомнят и на Ориента. Ако свързвате австрийската кухня с Виена – също няма да сбъркате.

Много голяма част от типичните за австрийската кухня ястия, водят своето начало именно от столицата Виена. Но за да бъдем истински обективни, ще разгледаме няколко австрийски района, където можем да намерим различни видове ястия.

Ако отидем в Тирол, ще забележим, че основното тук са кнедлите – най-различни и вкусни. Друга специална част от кулинарията в този край е гозбата направена от месо, лук, картофи и много ароматни подправки.

Кнедли

Обикновено се сервира в големи тави, които са направени от ковано желязо. Ястието се нарича тиролер грьощел.

Да продължим да се разхождаме из кулинарния свят на Австрия – стигаме до Залцбург. Тук можем да се насладим на рибни рецепти, както и на честото присъствие на трапезата на дивите гъби.

Виенски шницел

За Горна Австрия са присъщи отново кнедлите, както и киселото зеле. Но най-силно впечатление ще ви направи вкусната торта Линцер. Тук е нейното родно място, от тук е започнала нейната сладка магия.

Ако отидем в Каринтия трябва задължително да опитаме специалитетът, който се нарича кернтнер каснуделн. Не можем да не отбележим и разнообразието от речна риба, което имат в този край.

В Щирия освен многото зеленина и лозя, можем да се насладим на салати, подправени с типичното за района олио от тиквени семки – много ароматно и с интересен привкус.

Торта Сахер

В Бургенланд и Долна Австрия идва ред и на виното. Но за да не се отклоним твърде много от кулинарните въпроси, трябва да кажем, че аспержите и гъбите са често използвани в тази част на Австрия.

Форарлберг е район, известен с хиляди вариации на очевидно обичаните в Австрия кнедли. Можем да ги намерим във всякакъв вариант и с всякакъв пълнеж. Освен тях, в този край са оставили на кулинарията и едно интересно и странно ястие – супа от палачинки.

Като цяло в гозбите на австрийците присъстват лука, което всъщност, както знаем и от българската кулинария, дава страхотен вкус на всяка гозба. Да не забравим да споменем и небезизвестния Виенски шницел, чието оригинално начало идва от италианската кухня.

Дълга и изморителна може да бъде разходката по австрийските улици, а ако опитаме и от нещата характерни за конкретния район – и доста обилна.

Завършваме обиколката по най-сладкия начин - с едно парче от тортите Добуш или Сахер, както и чаша ароматно виенско кафе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest