Финландската храна традиционно е силно повлиян от Швеция. В Източна Финландия обаче влиянието идва от руската кухня. Подправките се използват малко, за това пък се слага много сол.
Културата на хранене в последните десетилетия се превръща в доста важна част от националната идентичност на страната. Влагат се много усилия за менюта, които могат да се предлагат и изнасят в чужди страни. Тенденцията е наречена "новата финландска кухня” или La Nouvelle finlandaise finlandaise.
Национални специалитети са сирене, хляб, месото от северен елен в различни форми, прясно осолената риба, боровинки, пернат дивеч, диви гъби.
Суровият климат и оскъдните реколти са научили местните хора да извличат максимално благата и суровините, предоставени им от природата. Наричана “страната на езерата”, Финландия е добре известна с рибното си разнообразие.
![Калакуко](/files/lib/220x165/kalakukkos.webp)
Финландците приготвят и консумират рибата под всякаква форма. Особено през зимата, тя е един от най-важните източници на витамин D. Също така мазнините са добро средство за защита на сърцето. Всеки местен жител консумира минимум два пъти седмично рибни ястия.
Рибената чорба е много тачена във Финландия. Приготвят я в много разновидности. Тази супа е местен деликатес, приготвян най-вече през февруари. Специфичното при нея е, че и се добавя задължително мляко или сметана.
![Печена сьомга](/files/lib/220x165/byala_riba.webp)
Едни от най-апетитните местни специалитети са karjalanpiirakka, което представлява сладкиш с ориз или картофи) и калакуко - традиционният пирог с риба и свинска сланина. Определено най-популярен и обичан е деликатесът калекуко. Това е рибен пай, приготвян изключително дълго. В миналото е поставян във специална форма за изпичане - във формата на риба.
“Черешката на тортата” обаче е пушената сьомга. Тя се приготвя от тънки филета от прясна сьомга, овкусени с лимон, сол и черен пипер. Поставят се между дълги и тънки резени бекон, а отгоре се покрива с прясно месо от бяла риба. Добавят се лучени кръгчета и се навива на руло в кухненска хартия за печене. Интересното е, че се поставя във фурната само с нея, без тава и се приготвя 5-6 часа на 80-90 градуса.
Финландската кухня е доста интересна и не бива да бъде подценявана за сметка на другите. Един дори бегъл поглед към менютата ни дава представа за многообразието и уникалността й, както и за високата класа за рибните и специалитети.
Коментари