Жизнената дейност на организма постоянно се съчетава с разход на енергия, която се набавя с храната. Колкото и каква храна е необходима? Това зависи от възрастта, работата, която се извършва, климата, пола, битовите и други условия.
Организмът има нужда от строителни материали за изграждане на тъканите и от храни, които доставят енергия. Градивни материали са белтъчините - месо, риба, яйца, мляко и млечни продукти и други.
Енергетични материали са въглехидратите (захари, нишестени храни, хлябът, зеленчуците и плодовете) и мазнините. Когато искаме да установим количеството енергия, необходимо за организма, вземаме за единица мярка калорията.
Някои категории тежък физически труд изискват и повече калории. Средно взето, на 1 килограм телесно тегло се определят 40-60 калории при обикновена трудова дейност.
Правилното хранене изисква здравият човек при нормална работа да получава дневно 100-120 грама белтъчини, 80-100 грама мазнини (при възрастните хора около 60 грама) и 350-500 грама въглехидрати.
Коментари