Целината е растение, което много прилича на магданоз с тази разлика, че тя е по-високо растение, листата й са по-големи и създава сферичен корен. Известни са няколко вида целина, но най-разпространен е листният и този, който прави сферичен корен.
Полезните съставки се намират във всички части на растението, както в основата, така и в стъблото и листата, а и в самото семе. В миналото целината се е отглеждала само през есента и началото на пролетта, а днес може да се намери (по пазарите и маркетите) през цялата година.
Целината съдържа голямо количество витамини и минерали и то във всичките си части - в листата, стеблото и корена. Листата на целината са богати на витамин C и каротин, а коренът съдържа калий, калций, фосфор.
Целината е много полезна за човешкия организъм. Японците пречистват организма си, като един ден в седмицата ядат само целина във всякакъв вид. Така че защо и ние да не го правим?
Целината не само премахва токсините от тялото, но помага за регулиране на кръвното налягане, действа благоприятно при заболявания на черния дроб и жлъчката и помага за регулирането на кръвната захар, поради което се препоръчва на диабетици.
Целината е изразен диуретик (също както и магданозът), следователно изхвърля излишните течности от организма, а това помага за намаляване на отоците. Така че целината стимулира работата на бъбреците и е полезна за хора с отоци, причинени от сърдечно-съдови заболявания.
Приложение на целината в кулинарията

Целината може да се консумира във всякакъв вид. Може да се яде свежа, в супи, варива, може да се задушава, да се пържи. Може да се полее с кисело мляко, със сметана и сирене. Разбира се, най-полезна е свежа. Листата и семената се използват като подправки.
Всяка част от целината е ядлива - листата, стъблата, корените. Коренът обикновено се вари или запича, стъбълцата обикновено се използват в суров вид. Листата и семената представляват отлична подправка към всяко вариво. Целината може да се добавя към салати, а чудесно подхожда и към всеки вид месо, риба или морски дарове.
Знаете ли, че?
1. Колкото по-ситно е нарязан коренът на целината, толкова ароматът ще бъде по-изразен.
2. Въпреки че може би не е необходимо, но добре е да знаете, че листата могат да се консервират и за зимата- ситно нарязани, в добавка със сол, съхранени в стъклен буркан. На 100 г листа се добавя 20 г сол.
Не забравяйте: лечебните свойства на целината са най-изразени, само ако се яде прясна, без термична обработка! Целината не е панацея, тя служи само за профилактика и трябва по-често да се консумира.
Разгледайте и нашите рецепти с целина.
Коментари