Преди три години група от датски учени са провели проучване за това как французите успяват да са толкова здрави и процентът на страна със сърдечно-съдови заболявания е толкова нисък, въпреки че консумират храни с високо съдържание на наситени мазнини и холестерол в сравнение с другите хора.
Изследователите са проучили ситуацията и хранителните навици на хората, за да се изясни напълно, и са видели, че в резултат повечето от храната, която консумират, са френски сирена.
Учени подложили мъже на средна възраст на три различни диети в продължение на две седмици. Всяка диета съдържала същите калории, но се различавали по съдържание.
В първата се консумирало само сирене, маслото присъствало във втората диета, не е имало консумация на мляко и млечни продукти, а третата диета съдържала 1.5% повече прясно мляко, отколкото другите.
След това учените изследвали екскрементите на подложените на диета мъже. Установило се, че сиренето и млякото имат противовъзпалителни свойства. Поради това консумацията на сирене и мляко намалява вредата от ТМАО, тъй като животинските храни взаимодействат с късоверижните мастни киселини и разбиват натрупаните сърдечно-съдови молекули и микроби.
Най-много ме изненада размерът на късоверижните мастни киселини и имунните киселини. Научно-изследователска дейност бе сравнително малка, но със сигурност разкри интересни факти, казва ученият Кевин Бонъм.
Според Гьокхан Хотамислигил, лектор в Харвардско училище за обществено здраве на генетиката и сложни заболявания, с това проучване е доказано, че консумацията на сирене и мляко има защитни свойства на сърдечно-съдовата система и върху метаболитните заболявания.
Според кардиолога Ким Уилиамс храните с животински произход, ако се консумират заедно с растителни храни, са далеч по-ефективни за сърдечно-съдовата система.
Сърцето Ви ще е благодарно, ако редовно консумирате сирене!
Коментари