Знаете ли колко са полезни листата и плодовете на боровинката? Tе са и много целебни особено за хората с диабет. При диабет вместо вода може да се пие отвара от 3 с.л. сухи плодове в 1 с.л. вода, а отварата трябва да поври 15 минути.
Черната боровинка е полухраст, висок от 10 до 40 см. Плодът е многосеменна, овална и синкавочерна ягода. Има приятен кисело-сладък и лекостипчив вкус, а растението цъфти от месец май до юли. Среща се по високите планини над 1000 м надморска височина, из иглолистни и широколистни гори и пасища заедно с червената и синята боровинка.
За лечебна цел се събират листата и плодовете. Черната боровинка има затягащо, противовъзпалително действие. Народната медицина препоръчва черна боровинка при гастрити, ентерити и колити. Хубаво е да приемате пресни плодове - те помагат и при кокоша слепота, запарка от листата - при хемороиди, и при болезнени пристъпи, бъбречни камъни и подагра.
Можете да смесите 2 с.л. от билката с 500 мл вода, трябва да киснат така 2 часа.
От сухите плодове се приготвя настойка: 100 г се накисват с 200 мл хладка вода за около 8 часа.
Запарка се прави от 5 г нарязани сухи плодове или 1 с.л листа и 200 мл кипяща вода. Оставя се кисне 2 часа. От запарката се приема по 100 мл 3 пъти на ден преди хранене.
Използва се при възпаление на стомашно-чревния тракт и диабет.
Много е приятна на вкус и се използва в кулинарията и за направа на много видове сладолед, кремове, мусове и други. Освен че е вкусна, тя трябва да присъства редовно в хранителния режим на хората с диабет.
Коментари