Основен източник на белтъчини и благоприятно съчетание на съвкупност от заменими и незаменими аминокиселини е месото за всеки човек.
Месото е незаменима част от менюто на повечето хора, с него си набавяме витамини и много ценни минерали. Основните фактори, от които зависи това до каква степен дадено месо може да бъде полезно за нас, са видът и възрастта на животното, от което произлиза, от вида на неговата храна, както и от това дали то се е хранило достатъчно.
Месото е мускулна тъкан, която съдържа около 70 – 80% вода, 4 – 30% мазнини, 10 – 20% белтъци, 1.6% небелтъчни азотни съставки и до 1% въглехидрати и техни производни, съдържа също изключително важните за човека елементи като желязо, фосфор, мед, цинк, витамини и др.
За човешкия организъм са изключително важни есенциалните аминокиселини, но той не може да ги произвежда. За радост обаче, в месото се съдържат всички тези аминокиселини и човек може лесно да си ги набави чрез консумацията на чисти месни продукти.
Животинското месо също така се отличава и с високото си съдържание на аргинин, лизин и триптофан - аминокиселини, отговорни за растежа и развитието на организма. Затова консумацията на месо от най-ранна детска възраст е изключително важна.
Мазнините в месото имат основно наситени мастни киселини, те се увеличават с възрастта на животното и крият риск за натрупване на плаки по кръвоносните съдове. Затова е важно тяхната консумация да се ограничи до нива, които човешкият организъм може да усвои.
В месото не се съдържат въглехидрати, минимални дози гликоген има единствено в черния дроб.
Витамини от групата В и най-вече В12 и фолиевата киселина са изключително важни за живота и здравето на човека и техният дефицит в води до сериозни заболявания. Те са с високо съдържание в месото и именно от него човешкият организъм може най-лесно да ги усвои.
Умерената консумация на месо по време на бременност е от изключителна важност за развитието на плода именно заради фолиевата киселина и В12, защото липсата на тези два витамина може да доведе до малформации у бебето.
Желязодефицитната анемия също е състояние, което може значително да се подобри чрез консумацията на червени меса.
Белите меса са по-лесни за усвояване от организма, съдържат по-малко мазнини и са изключително подходящи от диетична гледна точка. Също така при говеждото месо и месата от възрастни животни бульонът, които се образува при готвенето им, може да повлияе зле на хора с гастрит и стомашна язва, докато при белите меса този проблем се появява изключително рядко.
При някои заболявания на бъбреците и сърцето е препоръчително да се избягва приемът на червени меса, защото те са трудносмилаеми и съдържат по-високи количества холестерол.
Месото е изключително важно за растежа и развитието на човешкия организъм - проверявайте неговия произход и го консумирайте в умерени количества, съобразени със здравословното Ви състояние, за да се извлекат максимални ползи от него.
Коментари