Зърнените храни, бобовите растения, плодовете и зеленчуците, съдържат много важни диетични фибри. Ориз, хляб, бяло брашно, химически рафинирана целулоза, която се съдържа в различните видове захар, са "мъртви" храни от хранителна гледна точка, тъй като са загубили голяма част от полезните вещества, съдържащи се в зърната.
Какви са ползите?
Добре е да се ядат храни с фибри, защото те съдържат цялото хранително наследство на зърното, което означава, че има слой от трици и кълнове, богати източници на фибри, витамини и минерали и ендосперм, източник на нишесте и протеини. Диетолозите препоръчват в менюто ни да присъстват 50% пълнозълнести храни.
Фибрите в зърнените култури (са в повече от тези на плодовете и зеленчуците), помагат за предотвратяване на наддаването на теглото и намаляват обиколката на талията, понижават кръвната захар. Всички са мощни съюзници на нашето здраве.
Ползи от храните с фибри:
- богати са на минерали, витамини и фитохимикали, в много по-голяма степен, отколкото рафинираните храни;
- увеличават чувството за ситост и улесняват чревното преминаване;
- намаляват абсорбцията на мазнини и холестерол;
- високо съдържание на витамин Е и някои витамини от група В;
- полезни са за сърцето, богатите на влакна храни водят до намаляване на кръвното налягане.
Пълнозърнестите храни са сред храните, които не трябва да се пренебрегват в хранителната диета. С консумирането им могат се предотвратят хронични заболявания. Препоръчват се като пълноценна храна за предотвратяването на тумори. Пълнозърнестата храна намалява абсорбцията на канцерогенни вещества и риска от развитие на някои видове рак.
Кои са храните, богати на фибри?
Ако и вие искате съвети кои са храните, които съдържат повече фибри, обърнете внимание на списъка, предоставен от диетолог:
- бакла, фасул, грах, леща, нахут;
- пълнозърнести храни и производни;
- артишок, зеле, цикория, моркови, патладжан;
- круши, ябълки, смокини, банани, сушени плодове.
Въвеждането на пълнозърнести храни в менюто следва да се извършва постепенно, така че да се даде възможност на организма да се адаптира към по-високо съдържание на фибри. В действителност, се изисква бавно дъвчене и продължително време на храносмилането.
Храни с фибри трябва да се избягват от
- хора с възпалително заболяване на червата по време на обостряне не трябва да консумират храни с фибри;
- страдащи от дивертикулоза (да се въведат фибри в нормална ситуация, но да се намалят в острата фаза);
- тези, които страдат от подуване на корема (по-добре да предпочетат плодове, овесени ядки, сладки картофи, като източници на фибри);
- хора с лошо храносмилане: в случай на диспепсия, гастроезофагеален рефлукс или гастрит.
Коментари