Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Сладкишите ви искат да ухаят точно така

Сладкишите ви искат да ухаят точно така

Портокалов аромат
Снимка: Ваня Величкова

В сладкарството се използват естествени и изкуствени аромати.

Естествените аромати, които са особено популярни, са ванилия, канела, корички от различни цитрусови плодове (портокали, лимони), индийско орехче, ким, карамфил, индрише, кардамон и други. Много важно условие за качеството на сладкарските изделия е умението да се съчетават правилно естествените аромати с останалите съставки.

Най-широко разпространена е ванилията, която се използва при направата на кремове, сиропи, сладолед, тестени десерти. Тя се открива както на шушулки, така и във формата на прах и кристали. Важно е да знаем, че ваниловият аромат бързо изветрява, затова трябва да я съхраняваме добре.

Канелата се използва предимно при ароматизирането на плънки за щрудели и баклави, конфитюри и сладка, както и сладки питиета. Тя носи аромат на Коледа, защото стои в направата на типични за този сезон десерти.

Канела

Индийското орехче има сладникав аромат. То трябва да се прибавя едва след като десертът е изстинал, защото при топлинно затопляне губи аромата си. Участва при направата главно на кремове.

Карамфилът има широко приложение в кухнята. Неговият аромат е сладък и същевременно тръпчив. Използва се предимно в сладкарството. С него се овкусяват тиква, круши, меденки и на най-различни дребни сладки.

Карамфил

Индришето се използва при направата на сладка, мармалади, има доста силен аромат и се използва в по-малки дози.

Корите от цитрусови плодове всички знаем как да си набавим. Просто купуваме хубави, узрели и ароматни плодове и леко настъргваме кората им с помощта на ситно ренде. Те имат изключително свеж аромат, който идеално приляга както на кремове, така и на печени сладкиши като кексовете.

Кардамонът е екзотична подправка с пикантен вкус и силен аромат. Тя намира приложение както в сладкарството, така и извън него. Заради силния аромат е препоръчително да не се прекалява с нея.

карадмон

Изкуствени аромати можем да кажем, че са всички видове есенции. Изкуствените аромати се извличат по химичен път от техните естествени еквиваленти. Най-употребяваните сред тях са: ванилия, лимон, портокал, шоколад, ром и други.

Някои спиртни напитки също придават приятен аромат на десертите, такива са ромът и конякът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest