gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кафето не само ободрява, но и предпазва от рак!

Кафето не само ободрява, но и предпазва от рак!

Пиене на кафе
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Редовното пиене на кафе може значително да намали риска от развитие на рак на черния дроб и матката, съобщава ново изследване на Световната здравна организация (СЗО). Подчинената й Международна агенция за изследване на рака излезе със съобщение няколко дни по-късно, че пиенето на кафе предпазва и от рак на пикочния мехур.

Това свое твърдение СЗО основава на базата на повече от 500 проучвания, в които е търсена връзката между рака и пиенето на различни видове топли напитки като чай, кафе и популярната южноамериканска билкова напитка мате.

Също така главният екип на организацията, обобщил всички данни, открил, че пиенето на кафе намалява значително и рисковите фактори за развитие на рак на панкреаса, гърдите и простатата.

За други 20 вида рак обаче не са намерени доказателства, че опасността от развитието им може да бъде намалена при честа консумация на кафе.

Това е страхотна новина, потвърдена от толкова много независими и високо уважавани учени, и е от голямо значение за пиещите кафе, каза веднага след разпространяването на новината Бил Мъри. Той е президент на Националната кафе асоциация.

кафе

Въпреки радостта сред кафе индустрията, в доклада на СЗО се съобщава, че е намерена директна връзка между развитието на рака на гърлото и пиенето на много горещи напитки.

Резултатите ни показаха, че честата консумация на изключително топли напитки може да причини рак на хранопровода и гърлото. Нашата препоръка е да се пият по две кафета на ден, но те да бъдат на малко по-висока от стайната температура, казва д-р Кристофър Уайлд, който е директор на Международна агенция за изследване на рака.

Лекарите обясняват, че въпреки огласените резултати, хората не трябва да се отказват от топлия чай или другите топли питиета. Много от напитките имат редица доказани здравословни качества. Лекарският съвет е само преди консумация напитките да бъдат оставени за няколко минути, за да се охладят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest