Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Обработвайте месото така, за да е не само вкусно, но и полезно!

Обработвайте месото така, за да е не само вкусно, но и полезно!

Готвене на месо
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части-17%
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
175.00 лв.
144.45 лв.

Месото е един от продуктите, които ежедневно присъстват на трапезата ни. От него човек получава пълноценни белтъчини, необходими за изграждането и възстановяването на тъканите. Месото се усвоява много добре от организма.

В постните меса качественият състав на белтъчините е намален. В него присъстват повече съединителнотъканни белтъчини. Те обаче имат по-малка хранителна и биологична стойност. Съставът на мазнините също е променен - в мастната тъкан е увеличено количеството на водата. Тлъстото месо пък съдържа по-малко белтъчини.

Месото е източник на минерални соли, полезни за организма. В него се съдържат почти всички витамини от група В. Съдържа още холин, който има противосклеротично действие. В малко количество има и витамин А.

Черният дроб може да се нарече склад за витамини. Съдържанието на витамин В е 20 пъти повече отколкото в месото, а витамин А е почти 1000 пъти в повече. Консумацията само на 25 грама черен дроб могат да осигурят дневната необходимост от витамин А и голяма част от витамините от група В.

Ето някои съвети относно работата с месни продукти:

- Месото трябва да се измие съвсем набързо, преди да се нареже, защото във водата ще преминат част от хранителните сокове;

Месо

- За да запази хубавия си цвят, когато ще печем на скара, е добре то да се подсуши със суха кърпа след измиването;

- Месото се реже по-лесно и на тънко, ако се постави за около час в камерата на хладилника;

- Постното месо ще придобие по-добър вкус, ако се шпикова със сланина. За целта е нужно сланината да се сложи в камерата на хладилника леко да замръзне. След това с остър нож се реже на тънки пръчици. За да не се плъзга сланината по пръстите при шпиковането, е добре те да се натопят в сол;

- Когато месото е от старо животно, е добре да се маринова за около 30 минути с 3 лъжици ром или коняк. Така, освен че ще се свари по-бързо, ще стане ароматно и сочно;

- Прясното свинско месо от току-що заклано животно не е подходящо за печене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest