Месото е един от продуктите, които ежедневно присъстват на трапезата ни. От него човек получава пълноценни белтъчини, необходими за изграждането и възстановяването на тъканите. Месото се усвоява много добре от организма.
В постните меса качественият състав на белтъчините е намален. В него присъстват повече съединителнотъканни белтъчини. Те обаче имат по-малка хранителна и биологична стойност. Съставът на мазнините също е променен - в мастната тъкан е увеличено количеството на водата. Тлъстото месо пък съдържа по-малко белтъчини.
Месото е източник на минерални соли, полезни за организма. В него се съдържат почти всички витамини от група В. Съдържа още холин, който има противосклеротично действие. В малко количество има и витамин А.
Черният дроб може да се нарече склад за витамини. Съдържанието на витамин В е 20 пъти повече отколкото в месото, а витамин А е почти 1000 пъти в повече. Консумацията само на 25 грама черен дроб могат да осигурят дневната необходимост от витамин А и голяма част от витамините от група В.
Ето някои съвети относно работата с месни продукти:
- Месото трябва да се измие съвсем набързо, преди да се нареже, защото във водата ще преминат част от хранителните сокове;
- За да запази хубавия си цвят, когато ще печем на скара, е добре то да се подсуши със суха кърпа след измиването;
- Месото се реже по-лесно и на тънко, ако се постави за около час в камерата на хладилника;
- Постното месо ще придобие по-добър вкус, ако се шпикова със сланина. За целта е нужно сланината да се сложи в камерата на хладилника леко да замръзне. След това с остър нож се реже на тънки пръчици. За да не се плъзга сланината по пръстите при шпиковането, е добре те да се натопят в сол;
- Когато месото е от старо животно, е добре да се маринова за около 30 минути с 3 лъжици ром или коняк. Така, освен че ще се свари по-бързо, ще стане ароматно и сочно;
- Прясното свинско месо от току-що заклано животно не е подходящо за печене.
Коментари