В Турция бозата се произвежда предимно от царевично зърно, вода и захар. В други страни и в България при направата на боза се използва още пшеница, ечемик, ръж, овес, ориз, хляб и понякога конопено брашно.
При направата на боза се използват предимно големи казани. На първо място, царевичното зърно обикновено се вари средно час-час и половина, докато се сгъсти. След това се оставя да изстине и придобива вид на тесто за хляб.
После отново се слага да се вари, но този път се добавя и количество вода. Вари се до получаване на хомогенна смес.
След това се прекарва през фина цедка, за да се отделят триците. После към отцедената смес се добавя 20% захар и се оставя да се ферментира. Когато започнат да се появяват мехурчета на повърхността, значи бозата вече се е ферментирала. След това се бутилира и съхранява.
Как се приготвя боза в домашни условия?
Необходими продукти: булгур - 250 г; ориз - 1/2 ч.ч.; суха мая - 1 ч.л.; захар
Начин на приготвяне: Булгурът и оризът се измиват добре и се сваряват заедно до разкашкване. После се разбъркват с миксер и се прекарват през тънка цедка.
Изцедената смес, след като изстине, се смесва с маята. Оставя се да се ферментира около 7-8 часа при стайна температура. След процеса на ферментация се добавя захар на вкус.
Тънкости при приготвяне:
- Процесът на ферментация се извършва при стайна температура и тъмно място, без пряка слънчева светлина. Вкусът на бозата се дължи именно на ферментацията;
- Процентът на мазнини в бозата е нула;
- В зависимост от времето на ферментация може да се отдели етилов алкохол. Поради това може да се окаже, че бозата съдържа алкохол 2 на 100. Такова количество алкохол се съдържа също в киселото мляко и меласата;
- Домашната боза се съхранява в хладилник при +4 градуса и запазва своя вкус 4-5 дни.
Коментари