Огретен Дофиноа е едно от многото прочути ястия с апетитно зачервена коричка. С неговото име е свързана една доста интересна история. През далечния 12 век на френския граф Ги IV от Албон му хрумва идеята да се обяви за савойски делфин. Той дори именува имението си в Алпите Дофин и слага на герба си делфинчета. Земите на графа не граничат с вода и по тази причина не ясна причината за тази му прищявка.
По-късно той продава имението, земите и титлата си на краля и оттогава престолонаследникът на трона започва да се нарича Дофин. В същото време населението в областта се прочува със вкусното си ястие от картофи, което естествено получава името огретен Дофиноа.
То може да бъде поднесено като самостоятелно блюдо или като гарнитура. Истинският алпийски огретен притежава фина консистенция и лек вкус, а гратираната му коричка се дължи на заливката от сметана. Когато това ястие се поръси със сирене грюер, то вече става савойски огретен.
В днешни дни под френската дума gratin или au gratin (огретен) се има в предвид ястие, поръсено със сухар или галета и запечено със сирене или кашкавал. Но тези продукти невинаги са задължителни. Запечената апетитна коричка гратен може да се получи и с обикновен сос Бешемел в различни варианти. Най-важното е да се избере подходящата температура на печене, за да се усети хрупкавата коричка при ядене и в същото време да грабне окото. Тя трябва да има идеален златист цвят.
Огретените най-често се приготвят от риба, морски дарове и месо. Сметаната и млякото засилват специфичния им вкус, а сиренето служи ястието да не стане твърде сухо. Огретен може да се приготви и със зеленчуци, като те се редят на слоеве, като между слоевете се полива със сос.
Много подходящи за този вид ястие са и макароните. Към тях се прибавят или сос Бешемел, или масло, домати, каперси, маслини. Но накрая винаги се поръсва с настърган кашкавал.
Има и доста необичайни огретени - с малини, ягоди, екзотични плодове, залети със сметана и белтъци, разбити със захар. Често се използва и сос Сабайон, ликьори, ядки и бисквитени трохи.
Коментари