Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Пълнозърнест срещу бял хляб - кой да изберем?

Пълнозърнест срещу бял хляб - кой да изберем?

Пълнозърнест срещу бял хляб - кой да изберем?

Много хора искат да отслабнат, но не знаят кой хляб да изберат, когато са на диета. Магазините предлагат много видове хляб, като се започне от бял, типов, пълнозърнест и се стигне до хляб от лимец, хляб с тиква, зеленчуков, със семена и др.

Често в хляба има добавки от цели семена и билки, в други има маслини и сушени домати. Кой хляб да изберем, това е въпросът, на който ще се опитам да помогна. Хората не са запознати с рисковете, които крие консумацията на бял хляб и подценяват здравословния пълнозърнест хляб.

Белият хляб не е полезен, защото в него има ниско съдържание на полезни вещества. Хлябът доставя много витамини, фибри, ако е пълнозърнест, затова той е вашият хляб, ако сте на диета.

За да се получи бяло брашно, зърната се рафинират, което значи че се отделят от зародиша и от външния слой трици. Така стават вкусни и гладки, но се премахват повечето фибри, витамини и минерали като магнезий, цинк, витамин Е и полезните аминокиселини.

Пълнозърнест срещу бял хляб - кой да изберем?

След този процес на рафиниране остава само нишесте. То се усвоява бързо от човешкия организъм, влиза в кръвта ни като глюкоза. Така рязко се покачва кръвната захар и както бързо се качва, така и бързо спада, а ние отново сме гладни, затова белият хляб е вреден. От друга страна пълнозърнестият хляб запазва всички хранителни вещества.

Те подобряват дейността на стомашно чревния тракт и помагат на ленивите черва. Този хляб има по-нисък гликемичен индекс, затова е по-стабилен и траен източник на енергия и помага за нормално тегло. Това намалява риска от диабет и от сърдечни заболявания.

Винаги когато купувате хляб четете на етикета коя е първата съставка. Трябва да е от цели зърна пшеница, ръж, овес.

Внимавайте при избора си, защото има и измами. Съветвам ви да изберете пълнозърнестия хляб за добро здраве, тонус и перфектно тегло!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest