gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Костен бульон: Древен еликсир за здраве

Костен бульон: Древен еликсир за здраве

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7211k
бульон
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
11.00 лв.
Виж ››

Костният бульон все повече набира популярност сред кулинарните ентусиасти и хората водещи здравословен начин на живот. Известни личности като баскетболната звезда Кобе Брайънт и актрисите Салма Хайек и Гуинет Полтроу са част от знаменитостите, които публично рекламират ползите за здравето на този древен еликсир.

В действителност много хора наричат костния бульон природен мултивитамин, тъй като съдържа много минерали и други химични съединения, които липсват в ежедневното ни хранене.

Чудният еликсир е богат на колаген (желатин), който подпомага съединителната тъкан и насърчава растежа на костите. Съдържа над 19 лесни за усвояване аминокиселини и хранителни вещества, които укрепват имунната система, помагат за добро храносмилане и се грижат за здравето на мозъка.

Както подсказва името, костният бульон се приготвя чрез варене на животински кости в продължение на няколко часа, по този начин се освобождават хранителните вещества в костите и хрущялите. За аромат често се добавят зеленчуци, билки и подправки. Полученият бульон може да се консумира самостоятелно или да се използва като база за супа, сосове или ястия.

Костен бульон може да се направи от всякакви животински кости и кокали от птици, говеда, агнета, дивеч и дори риба. Единствената разлика е във времето за готовност на бульона, рибните кости може да се варят за няколко часа, но говеждото например, трябва да се вари поне 48 часа, за да се извлекат всички хранителни вещества и минерали.

костен бульон

Най-важен фактор за добър и качествен бульон е качеството на използваните съставки. Кости от фабрични селскостопански животни, които са били инжектирани с хормони и антибиотици не са добър избор.

Важни минерали включително и електролити, които са намерени в костния бульон, включват калций, магнезий, калий и фосфор. Тези минерали са изключително полезни и важни за поддържането на здравословно кръвообращение, костна плътност, здравето на сърцето и храносмилателната система.

Качественият костен бульон е богат на колаген, който има няколко важни функции за тялото. Подпомага образуването на съединителна тъкан и защитава лигавицата на стомашно-чревния тракт. Бульонът е с високо съдържание на протеини и може да бъде изключително полезен за хора с различни заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest